Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apă la program în Iași. Cum se descurcă locuitorii pe caniculă

Este a doua zi de caniculă în România. Șase județe sunt sub cod roșu și în afara zonei montane, tot restul teritoriului se află sub avertizări de cod portocaliu sau galben. La Iași, la ora 9:00, erau deja 26 de grade Celsius. Aici, autoritățile au împărțit bidoane cu apă, într-un cartier unde locuiesc persoane defavorizate.

Au fost împărțite aproximativ 100 de bidoane de cinci litri de apă oamenilor dintr-un cartier de la periferia municipiului Iași. Majoritatea oamenilor din acea zonă nu au apă în curte, nici la robinet, nici o fântână în curtea casei. În plus, ei merg zeci de metri până la o cișmea ca să ia apă și apa primită de la autorități este ca „o gură de aer”, spun oamenii.

Locuitorii suportă cu greu temperaturile ridicate. Pentru astăzi s-au anunțat până la 38 de grade Celsius. Sunt foarte multe familii cu copii care au nevoie de apă potabilă pentru a le prepara laptele, hrana.

În tot județul Iași, furnizorul de apă potabilă raționalizează apa și o dă cu program: câteva ore dimineața și câteva ore seara, pentru că nu a mai plouat de foarte mult timp. Pentru că este căldură, oamenii consumă și mai multă apă. Sunt peste 60 de sate din județul Iași care au un program pentru furnizarea apei, iar o situație similară a fost în județul Botoșani, unde pompierii au împărțit apă cu cisterna în opt comune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE