Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod roșu de caniculă în șase județe din România. Temperaturile ajung la 41 de grade

ANM a emis, joi,  primul cod roșu de caniculă din această vară, care va afecta mai multe județe din România. Temperaturile vor ajunge la 41 de grade Celsius.

Meteorologii au anunțat temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat în intervalul 30 iunie-1 iulie.

Temperaturile resimțite la ora 14:00 au fost de 42 de grade, la Arad; Iași-41 de grade, Sânicolau Mare 41 de grade, Timișoara-40 de grade, Buzău-40 de grade, București-39de grade.

Temperatura resimțită este o măsură subiectivă a modului în care este percepută temperatura aerului. Formula matematică a fost dezvoltată în cadrul ANM, în baza studiilor și în acord cu metodologiile complexe existente în domeniul biometeorologiei și corelează următorii parametrii meteorologici înregistrați orar la stațiile meteorologice: temperatura aerului la 2m, gradul de acoperire cu nori ai cerului, fenomenele meteorologice, umezeala relativă a aerului la 2m, viteza vântului la 10m, medie și la rafală și radiația UV efectivă.

Zonele afectate sunt județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

”Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade”, a anunțat ANM.

La Timișoara, au fost amenajate mai multe puncte de prim-ajutor pentru cei care suferă de căldură, iar medicii sunt pregătiți să intervină în caz de nevoie. Oamenii sunt sfătuiți să evite pe cât posibil deplasările la orele prânzului.

”Aceste puncte sunt deservite de cei de la DSP, iar noi le alimentăm cu apă, pentru cei care au nevoie, care intră acolo și suferă de caniculă. ... În ultima perioadă, Aquatim a verificat toate fântânile publice, pentru ca apa să fie potabilă ”, a declarat consilierul de comunicare al Primăriei Timișoara.

Puncte de prim-ajutor din Capitală

Totodată, peste 20 de puncte de prim-ajutor împotriva caniculei au fost amenajate în Capitală, a anunţat, luni, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu.

De altfel, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti a pregătit cinci puncte de prim-ajutor: la sediul central din strada Constantin Mille nr. 10; Căminul pentru persoane vârstnice „Academician Nicolae Cajal", strada Maximilian Popper; punctul de lucru Filaret, strada Mitropolit Filaret nr. 41 -41 A; „Bebe de Bucureşti", b-dul Regina Maria nr. 75; punctul de lucru Viilor, şoseaua Viilor nr. 44.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE