Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raționalizarea apei. Ministrul Mediului: Deciziile sunt luate de furnizorii de apă, în funcție de rezervele de care dispun

Valul de caniculă a adus o secetă cumplită în mai multe județe ale țării. În lipsa ploilor, culturile se usucă pe câmp, iar pentru irigații nu mai e apă. În plus, și animalele suferă de sete, așa că localnicii s-au văzut nevoiți să ceară ajutor. Zilnic, pompierii duc cisterne pline cu apă în localitățile afectate.

În mai multe județe din țară unele localități au decis să raționalizeze accesul la apă. Din primele informații, au fost anunțate aceste măsuri în localități din județele Cluj, Mureș, Ilfov, Prahova, Iași, Botoșani, Arad, Constanța și Giurgiu.

„Deciziile nu sunt luate de Ministerul Mediului sau de Apele Române, ci de furnizorii de apă, în funcție de rezervele de apă de care dispun. Din punctul nostru de vedere, legea prevede foarte clar că în situații limită trebuie să avem pragul de intervenție sau să se intervină în trepte. Prima dată se monitorizează în zonele afectate de secetă rezervele de apă, apoi vine pragul de avertizare sau de restricție. În unele localități furnizorii au trecut la pragul de restricționare, din cauza faptului că apa potabilă se folosește foarte des pentru irigat și aceste cantități se pierd din rezervele de apă și este pusă în pericol furnizarea constantă cu apă potabilă pentru locuitori”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Euronews ACUM.

Ministrul a mai adăugat că „traversăm o perioadă cu precipitatii deficitare în anumite regiuni și că vedem extremele acestor vremuri, pentru că traversăm aceste schimbări climatice, care nu mai asigură acel echilibru natural pentru toate zonele țării”.

„Nivelul apei este sub media anuală pentru această perioadă”

„Au mai fost situații. Nivelul apei este sub media anuală pentru această perioadă. Dunărea este mult sub media anuală caracteristică perioadei de iunie-iulie și mult peste limita de atenționare, care ar periclita funcționarea centralei nucleare. Din acest punct de vedere nu sunt probleme, dar în foarte multe zone se poate restricționa folosirea apei potabile, din cauza cantității mici de precipitatii. Ploaia rezolvă problema. Este foarte greu să rezolvi această problemă prin măsuri administrative”, a mai spus ministrul, adăugând că pot fi afectate și anumite industrii.

Cele 40 de lacuri care sunt în administrarea Apelor Române sunt în permanență monitorizate și ne aflăm la 68% medie nivel de umplere al acestor lacuri și bazine care asigură pentru localități sau industrie necesarul de apă.

Ce măsuri va lua Ministerul pentru zonele deșertificate

Programul de împăduriri va fi lansat în câteva zile, potrivit ministrului Mediului, care ar putea fi o una dintre soluțiile la această problemă, a secetei.

„Vom lansa în câteva zile acel program de împăduriri. Acest program are un buget de 500 de milioane de euro, plus 100 ce milioane de euro pentru reîmpăduriri. Va viza, în special, acele zone deșertificate, unde trebuie să găsim soluția pentru creșterea suprafețelor acoperite de pădure. În zona de sud a țării, în ultimii 100 de ani s-a trecut masiv la despădurire, la transformarea terenurilor în terenuri agricole. Trebuie să creștem suprafețele împădurite, astfel încât să oprim fenomenul de deșertificare”, a conchis Tanczos Barna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE