Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unele medicamente românești ar putea dispărea. Producătorii spun că prețurile acestora sunt nesustenabile

Unele medicamente românești ar putea dispărea din farmacii pentru că producerea lor a devenit nerentabilă.

În aceste situații, ele sunt înlocuite cu produse de import care sunt adesea mult mai scumpe.

Producătorii spun că se confruntă cu serie de dificultăți financiare care fac ca prețurile medicamentelor să fie nesustenabile.

În unele cazuri, costurile materialelor s-au dublat față de anul trecut. În plus, industria farma nu beneficiază de plafonarea prețurilor pentru energie, ceea ce o face să plătească și de două ori mai mult față de alte sectoare.

Pe de altă parte, producătorii de medicamente se află în imposibilitatea de a mări prețurile pentru că acestea sunt plafonate de Ministerul Sănătății.

FMI a revizuit estimările privind inflația la sfârșitul lui 2022, la 14,7%

Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în creştere estimările privind avansul preţurilor de consum în România atât pentru acest an, de la 9,3% până la 13,3%, cât mai ales pentru anul viitor, de la 4% până la 11%, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Aceste cifre se referă la inflaţia medie anuală.

Când vine vorba de rata inflaţiei la finalul anului, FMI prognozează că, la sfârşitul acestui an, preţurile de consum din România vor afişa o creştere de 14,7%, urmând ca la finele lui 2023 să se reducă la jumătate, până la 7,7%.

Instituţia financiară internaţională şi-a revizuit, în sus, şi estimările privind deficitul de cont curent al României. Dacă în primăvară FMI miza pe un sold negativ de 7% din PIB în 2022, acum prognozează că acesta va urca până la 8,4% din PIB, urmând ca în 2023 să se reducă uşor până la 8% din PIB, faţă de o scădere până la 6,5% din PIB cât estima în primăvară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE