Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un medic de familie din Dolj face naveta 120 de kilometri pe zi pentru a trata bolnavii din mediul rural

La kilometri distanță de spitale, bolnavii din zonele rurale ajung să-și pună toate speranțele în medicii de familie. Și nu de puține ori, au așteptări mult peste ceea ce pot oferi aceștia. Mai ales la țară, unde infrastructura lipsește, la fel și aparatura performantă. Chiar și așa, există medici care și-au dedicat viața îngrijirii oamenilor fix acolo unde propriile cunoștințe sunt principala armă împotriva bolilor. Vedeți în minutele următoare un astfel de medic. 

De peste 20 de ani, Gindrovel Dumitra face zilnic 120 de kilometri dus-întors între Craiova și Sadova, unde e medic de familie. În toată această perioadă a reușit să fie chiar mai mult decât un medic pentru oamenii care îi trec pragul cabinetului. Pacienții vin să-i caute sfatul chiar și de la sute de kilometri depărtare și, deseori, ajutorul pe care îl primesc depășește limitele sistemului medical care există acum în mediul rural. 

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Dacă stau și mă gândesc bine, de 23 de ani. Deja și pentru mine e o surpriză de câți ani sunt pentru că au trecut foarte repede.” 

Gindrovel Dumitra e vicepreședinte al Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei, coordonator al Grupului de Vaccinologie și cadru didactic la Universitatea de Medicină din Craiova. Însă nu și-a pus vreodată problema să renunțe la cabinetul de la țară.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Medicina de familie are foarte multe provocări pentru că în mediul rural medicul de familie este cam singurul medic, să zicem singurul furnizor de servicii medicale. Ca atare, pacienții când vin la medicul de familie vin pentru rezolvarea oricărei probleme. Nu au o selectivitate, în sensul că am venit ca să-mi dați un bilet de trimitere pentru cardiologie. Dânșii vin și spun: mă deranjează cutare.”

 E momentul în care sistemul își arată limitele. 

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Și de aici încep discuțiile pentru că spre deosebire de mediul urban pentru a putea să efectuezi probe biologice, adică niște analize de sânge sau un examen cardiologic sau un examen de altă specialitate, aici lucrurile se complică deoarece pacienții sunt obișnuiți să primească de la bun început un tratament și nu să efectueze investigații.”

Oamenii vin de la sute de kilometri depărtare

Nevoia îi împinge pe oameni să vină la Sadova chiar și de la kilometri depărtare, mai ales că sunt destule localități unde nu există niciun medic. Greu e și pentru medici, mai ales când sunt nevoiți să răspundă la urgențe care nu pot ajunge la cabinet.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: Noi avem foarte mulți pacienți acum care lucrează în câmp, se află la limita localității, cu drumuri desfundate, drumuri nici măcar pietruite și atunci accesul este foarte, foarte dificil în zona respectivă.” 

Tinerii absolvenți de medicină evită să se îndrepte spre mediul rural, așa că sistemul continuă să se bazeze pe cei care au deja ani mulți de practică. 

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”În acest moment la nivel național avem o problemă uriașă în ceea ce privește recrutarea în medicina de familie și apoi recrutarea în mediul rural. Conform datelor pe care le avem acum la nivel național, este evident medicina de familie a devenit o specialitate neatractivă de-a lungul timpului, cel puțin în ultimii ani. Dovada este procentul de medici care aleg să intre în sistem și care aleg să practice medicina de familie. Dacă este să vă dau un exemplu. De exemplu, la grupa de vârstă 50-60 ani avem aproximativ 32% dintre medicii din România, la cealaltă grupă de vârstă 40-50 de ani, tot pe acolo, dar la grupa de vârstă 30-40 de ani avem doar 8%, ceea ce înseamnă că există un decalaj în ultimii zece ani. Este mult mai ușor să mergi pe un salariu atractiv de la bun început, generos, decât să lupți ca să-ți construiești o listă și după aceea să ajungi la un venit rezonabil.”

Venitul pe cabinet diferă de la un medic la altul. Dacă un medic primar cu 2.200 de pacienți pe listă, spre exemplu, poate avea un venit lunar de cinci, șase mii de lei, unul la început de carieră are din start o depunctare în contractul cu Casa de Asigurări de 20%. 

Iar în condițiile în care salariile din spitale au crescut, tot mai puțini se îndreaptă spre medicina de familie, unde e nevoie de ani de practică pentru a ajunge la un venit decent. Mai mult chiar, sunt tineri care profesează câțiva ani și apoi schimbă specialitatea tocmai din cauza banilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE