Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bolnav în țara fără medici. Prefect de Brașov: ”Avem șapte localități în care nu există medic de familie”

Suntem 19 milioane de români, dar avem doar 10 mii de medici de familie. Adică un medic la două mii de oameni. Iar majoritatea acestor cabinete de medici de familie se află în orașe. Sute de localități din mediul rural nu au așa ceva. În Brașov, spre exemplu, numărul de localități fără medici de familie s-a dublat în mai puțin de jumătate de an. Și e tot mai greu pentru pacienți să găsească soluții să-și rezolve problemele medicale.

Cătălin Văsii, prefect de Brașov a vorbit la Euronews România pe marginea acestui subiect. El a spus că această problemă este una la nivel național, dar a inițiat o propunere legislativă prin care să treacă cabinetele de medicină de familie în utilitate publică.

„Trebuie subliniat faptul că Brașovul nu este un unicat. Această problemă este la nivel național. Noi la Brașov am încercat să ne aplecăm din timp asupra acestei probleme și încă de 2 ani și jumătate am avut discuții cu Asociația Medicilor de Familie, cu patronatul medicilor de familie, cu toți cei angrenați cu Casa de Asigurări Sociale, pentru a vedea modalitățile în care local, la nivelul județului Brașov putem să rezolvăm aceste probleme.

Noi am inițiat împreună cu un grup parlamentar al PNL o propunere legislativă prin care dorim să modificăm un articol din legea 95/2006, un articol prin care să declarăm aceste cabinete de medicină de familie de utilitate publică. Acest lucru este necesar pentru sprijinul la nivel local al medicilor de familie.

Deficitul total în acest moment este de 41 de medici de familie: 24 în mediul rural și 17 în urban. Avem 7 localități în care nu există medic de familie și avem alte 5 localități în care se desfășoară un punct de lucru”, a spus Cătălin Văsii, prefect de Brașov.

Pe de altă parte, Gheorghe Moca, primarul comunei Lisa spune că legislația este foarte încurcată.

„Legislația este foarte încurcată. De exemplu, un medic care ar fi vrut să se mute de la Rupea la Lisa, el fiind locuitor din Făgăraș, nu putea să facă pe un punct de lucru mai mult de 500 de pacienți. Adică nu putea să aibă cabinetul de la Lisa până nu preda și cabinetul de la Rupea. Acel medic nu se poate descurca la 500 de pacienți cu cât îi dă Casa de Sănătate și atunci renunță”, a spus Gheorghe Moca, primarul comunei Lisa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE