Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un medic de familie pentru 2.500 de pacienți, într-o localitate din Brașov

În județul Brașov, numărul de localități fără medici de familie s-a dublat în mai puțin de jumătate de an. Și e tot mai greu pentru pacienți să găsească soluții să-și rezolve problemele medicale. O echipă Euronews România a mers în câteva localități unde nu există medici și a stat de vorbă cu oamenii, dar și cu autoritățile locale. 

Zeci de kilometri au de străbătut oamenii din Lisa ca să-și poată rezolva problemele medicale. La ei în sat n-au nicio șansă. 

Poarta este închisă aici la cabinetul de medicină de familie din comuna Lisa, județul Brașov. Puțin peste 1.700 de oameni au nevoie de un medic de familie, au rămas fără acesta de mai bine de opt luni de zile și sunt nevoiți să facă naveta la Făgăraș sau în alte comune pentru a-și putea lua o rețetă medicală.  Medicul din Lisa a murit la vârsta de 66 de ani, după ce a făcut infarct chiar la el în cabinet. 

La 88 de ani, Elena Sin trăiește cu o boală de inimă pentru care trebuie să ia mereu tratament. Din pensia de 1.500 de lei dă cel puțin 500 de lei lunar pentru medicamente pe care e obligată să le ia la preț întreg, fără rețetă compensată. 

Elena Sin, pensionară, Lisa, județul Brașov: ”Este foarte greu, mai greu de așa să nu se poată. De câte ori nu l-am pomenit pe domnul doctor. Dacă am avea o putere de acolo l-am scoate, ce om bun a fost. Te duceai noaptea, ziua, când aveai o problemă.” 

În aceeași situație sunt majoritatea localnicilor. 

Maria Vintilă, pensionară: ”Mi-am cumpărat medicamentele pentru că nu are cine să mi le aducă mie. Vrem medic de familie. Oricum vrem medic de familie aici. Suntem numai bătrâni aici, tinerii sunt plecați prin străinătate și prin alte părți și noi bolnavi aici ce să facem. Unii s-au dus pe la alți medici de familie, dar dacă nu am mijloc de transport.” 

Gheorghe Moga, primar comuna Lisa, județul Brașov: ”Domnul doctor care a fost era din 1982 aici, a locuit aici cu familia. Familia ulterior s-a mutat la Brașov, el a rămas la noi, avea spațiu de locuit în dispensar, sunt trei camere acolo.” 

Un medic de familie pentru 2.500 de pacienți

Atât primăria din Lisa, cât și primăria din Sâmbăta de Sus, oferă locuințe medicilor de familie, dar până acum nu s-au găsit doritori. O singură doctoriță face naveta de la Făgăraș la Sâmbăta de Sus, iar acum are în grijă peste 2.500 de pacienți. 

Cristina Biliboacă, medic de familie: ”Stau ore suficiente în care să acopăr toate cerințele. Merg la domicilii când sunt solicitată, acum locuitorii Sâmbetei pot să spună. Încerc să rezolv pe toată lumea. Credeți-mă că și de la Făgăraș plec la opt seara, nu plec până nu rezolv pe toată lumea.”

Dispariția medicilor de familie nu s-a întâmplat de la o zi la alta, iar autoritățile spun că situația se va agrava în următorii ani. Nu vin medici tineri, chiar dacă beneficiile nu sunt deloc de neglijat.

Ancuța Daisa, director Casa de Asigurări de Sănătate: ”Sumele pot să ajungă până la 30.000 de lei pe lună. Deșertificarea medicală este la nivel european, nu doar la nivel național și probabil că în următorii 10 ani în jur de 40% din medici vor ieși la pensie sau nu vor mai desfășura activitate medicală. La Brașov avem deja peste 100 de medici care au împlinit deja vârsta de pensionare.”

În județul Brașov există un deficit de 41 de medici de familie. 12 localități nu au medic de familie titular, iar alte 16 localități au un număr insuficient de cadre angajate. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE