Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Niciun medic de familie în 12 localități din Buzău. Casa de Asigurări de Sănătate spune că situația se va agrava

Criza medicilor din România, care a luat proporții în ultimii ani, arată cifre dureroase. În Buzău, 12 localități nu dispun de medici de familie.

În plus, cinci comune cu peste 4.000 de locuitori beneficiază de un singur medic de familie, potrivit datelor Casei de Asigurări de Sănătate.

12 localități din Buzău fără medic de familie

Criza se vede în special în mediul rural, acolo unde există comune mari, de peste 2.500 de locuitori, care nu dispun de niciun medic de familie. În alte localități, doar un singur medic de ocupă de peste 4.000 de persoane.

"Numărul total de medici de familie din judeţul Buzău, aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Buzău, este de 183. Localităţile în care funcţionează cei mai mulţi medici de familie sunt următoarele: Buzău, cu un număr de 68 de medici, Râmnicu Sărat, cu 20 de medici, respectiv Nehoiu, Berca, Verneşti, cu câte 4 medici. Localităţile cu o populaţie de peste 4000 persoane, care au un singur medic de familie, sunt următoarele: Cislău, Râmnicelu, Ţinteşti, Topliceni, Valea Râmnicului. Un număr de 12 localităţi nu au medic de familie, Buda şi Gura Teghii fiind localităţi cu populaţie de peste 2.500 de persoane", a transmis CAS pentru AGERPRES.

Pentru a mai compensa această carență, există cazuri în care medicii de familie asigură asistența medicală în mai multe localităţi.

"Cel mai vârstnic medic de familie este în vârstă de 75 de ani şi cel mai tânăr medic este în vârstă de 30 de ani. Furnizorii de servicii medicale în asistenţă medicală primară, cu puncte de lucru care acoperă mai multe comune, sunt în număr de 17. De exemplu, un medic cu cabinet în localitatea Cătina, cu punct de lucru în localitatea Calvini, un medic cu cabinet în localitatea Săhăteni, cu punct de lucru în localitatea Năeni", informează CAS.

Problema medicilor de familie amenință se va agrava în mediul rural

Problema medicilor de familie trebuie rezolvată cât mai repede, după cum anunță Patronatul Medicilor de Familie, care se va adânci şi mai mult, în special în mediul rural, din cauza pensionărilor, deficitului alimentat şi de afluxul medicilor către mediul urban.

"La Buzău s-au aprobat pentru şapte medici din rural în urban, deşi legea spune clar că în urban nu se înfiinţează puncte de lucru pentru cabinete din rural, iar puncte de lucru într-o localitate se înfiinţează numai dacă nu este medic în localitatea respectivă. Ori Buzăul avea medici. Au dat transfer la trei medici din rural în urban şi au lăsat trei localităţi fără medic de familie. Finanţarea este complet aiuritoare, iar contractul de anul acesta este şi mai rău decât cel din anul anterior. Problema este destul de gravă şi se va accentua şi mai mult, pentru că marea majoritate a medicilor care se vor pensiona în curând sunt din mediul rural" a declarat, pentru AGERPRES, Angela Mazdrag, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Buzău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE