Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România duce lipsă de doctori de familie. În 700 de comune nu poate fi găsit nici măcar un medic

Mii de oameni de la sate încă nu au un medic de familie! Sunt 700 de comune care au o lipsă cronică de doctori. Oamenii sunt nevoiți să meargă zeci de kilometri pentru o consultație sau o rețetă. Cei care nu se pot deplasa se tratează, acasă, cu ceaiuri sau medicamente recomandate de farmaciști.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat pentru Euronews că intenția statului este să găsească alte fome de medicină de familie în satele fără niciun doctor.

Oamenii merg la medicii din oraș

Când au nevoie de un medic, cei peste o mie de oameni din comuna Cucuteni trebuie să bată drumul până în orașul Târgu Frumos, aflat la zece kilometri distanță. Sau chiar până în Iași, la 60 de kilometri depărtare. Pentru cei fără mașini există un microbuz, dar care circulă o dată la două ore.

„Cam rău. Dacă te doare capul sau stomacul, de unde iei pastile? (N. red. Mă tratez) cu ceai de romaniță, de floare de tei”, spune o femeie.

„Stai trei ore, pierzi microbuzul, nu ai cu ce veni înapoi. Te lași pagubaș. Îți iei rețeta așa cu bani. Noi ne mai facem ceaiuri, leacuri băbești”, spune un bărbat.

Dispensarul nu are aparatură

Niciun medic nu a fost atras de Cucuteni, deși dispensarul de acolo are apă, canalizare și centrală pe gaz. Lipsește, însă, aparatura.

Pamfilică Brînză, primarul comunei Cucuteni, Iași: „Nu i-am făcut nici o dotare pentru că, în primul rând, aparatura se învechește dacă nu am doctor. Și plus de asta, cum vine doctorul, noi pregătim tot ce trebuie, aparatura, tot ce e necesar.”

Situația din Cucuteni, regăsită în sute de localități

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat pentru Euronews că situația din Cucuteni, regăsită și în alte sute de localități din România, are drept cauză lipsa atenției acordată de stat asistenței medicale primare.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Solutia nu vine peste noapte. O să începem și un pilot în astfel de locații, încât să găsim și o altă fomă de funcționare în centre medicale comunitare care oferă și servicii de medicină de familie sau în primul rând servicii de medicină de familie.”

În România, sunt aproape 11 mii de medici de familie. Din păcate, în nu mai puțin de 700 de comune nu poate fi găsit nici măcar un medic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE