Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

180 de milioane de euro, bani din PNRR pentru medicii de familie din România. Cum poate fi obținută suma și pe ce poate fi cheltuită

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat joi că medicii de familie au la dispoziție aproape 180 de miliioane, bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ce pot fi folosiți atât pentru dotarea cu echipamente medicale, cât și pentru lucrări de renovare. Deja, în primele ore de la lansarea programului, au fost depuse peste 750 de cereri de finanțare.

Ministrul Sănătății a explicat că este vorba despre un program care înlesnește investiții în 3.000 de cabinete de medicină de familie din România.

”Acest proiect asigură anumite resurse care pot să îmbunătățească foarte mult calitatea serviciilor de sănătate pentru populația din România, mai ales din zonele defavorizate, zone rurale.

3000 de cabinete de asistență medicală care vor fi dotate cu echipamente. Bugetul este aproape 180 de milioane de euro.

135 de milioane de euro și 45 de milioane pentru alte 750 de cabinete de medicină de familie care se înscriu pe o platformă pe care au o la dispoziție 740 de cabinete”, a declarat dr. Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

Bani din PNRR pentru medicii de familie din România. Cum pot fi folosiți banii

”Fiecare cabinet poate primi până la 60.000 de euro cu două componente - o componentă de echipamente și o componentă de reabilitare. Prima în valoare de 45.000 de euro, iar ce-a de-a doua de renovare în valoare de 15.000 de euro, decontabili direct celor care aplică pentru renovare”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat că finanțarea va fi acordată cu prioritate în mediile defavorizate, în mediul rural și în orașele mici.

”S-a ținut cont de dispersia populației, distanța rutieră față de unitate medicală care are UPU sau CPU și un scor care se acordă cabinetelor de medicină de familie.

Au fost selectate 2.250 de cabinete de medicină de familie, iar în rezervă există alte 1.100 de cabinete de medicină de familie”, a afirmat ministrul Sănătății.

De asemenea, Alexandru Rafila a afirmat că joi, în prima oră și jumătate de la momentul la care a fost deschis programul de finanțare, s-a atins pragul de 750 de cabinete.

În 90 de minute au fost depuse 750 de proiecte. (... ) Primele 750 nu o să fie perfecte. Vom vedea numărul până la atingerea pragului de finanțare.

Trebuie să asigurăm durabilitatea acestui proiect până la 30 iunie 2026. Inclusiv pentru spitale. E termenul înscris în PNRR”, a mai spus ministrul social-democrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE