Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE va implementa o taxă de import care ia în calcul și protejarea mediului

Uniunea Europeană s-a apropiat marți de adoptarea unei taxe fără precedent pentru companiile străine care doresc să importe produse care nu respectă standardele de protecție a mediului impuse, conform Euronews.com.

Progresul între Parlamentul UE și cele 27 de state membre nu a ajuns totuși la un acord complet, dar a adus implementarea sistemului mai aproape de realitate. Unele aspecte ale taxei, cunoscute sub numele de mecanismul de ajustare la frontiera de carbon, sunt legate de alte dosare, ceea ce face ca o decizie completă cu privire la taxă nu poate fi finalizată decât la o dată ulterioară.

Concurenții internaționali pot importa fără probleme

Taxa va încerca să creeze condiții de concurență echitabile, după ce întreprinderile din UE s-au plâns că trebuie să suporte costuri ridicate pentru a îndeplini obiectivele climatice, în timp ce concurenții internaționali pot pur și simplu să importe bunurile fără astfel de constrângeri și să scoată producătorii locali de pe piață.

„Acest lucru va asigura un tratament echilibrat al acestor importuri și este menit să încurajeze partenerii noștri din lume să se alăture eforturilor UE în domeniul climei”, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Síkela.

„Doar țările care au aceeași ambiție climatică ca și UE vor putea exporta în UE” fără a fi afectate de taxă, a precizat Parlamentul UE într-un comunicat. „Prin urmare, noile norme vor garanta că eforturile UE și cele globale în materie de mediu nu vor fi subminate de relocarea producției din UE în țări cu politici mai puțin ambițioase.”

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE