Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Tal Haimi, românul despre care oficialii credeau că e ținut ostatic, ar fi fost ucis de Hamas în prima zi a conflictului actual cu Israelul

Tal Haimi, un bărbat cu cetățenie israeliană și română, despre care oficialii credeau că e ținut ostatic în Fâșia Gaza, ar fi fost ucis chiar pe 7 octombrie, în prima zi a lansării atacului sângeros al Hamas.

14/12/2023 , 07:56

Tal Haimi era căsătorit și avea copii

În vârstă de 41 de ani, Tal Haimi era rezervist în armata israeliană și a făcut parte din echipa de răspuns rapid a kibbutzului de unde a fost răpit.

Bărbatul era căsătorit și avea trei copii: doi gemeni în vârstă de nouă ani și un băiat de șase ani. Soția lui, Ella Haimi, este însărcinată cu al patrulea lor copil. Ea a venit în România la sfârșitul lunii octombrie și le-a cerut autorităților române să se implice în eliberarea soțului ei.

Potrivit Times of Israel, familia lui Tal Haimi a fost informată că românul a fost ucis chiar pe 7 octombrie, în urma atacului fulger al Hamas asupra Israelului, când 240 de persoane au fost luate în captivitate și peste 1200 au fost ucise.

Cristian Diaconescu, fost ministru MAE: „La un moment dat, cetățeni români sunt implicați în zone de conflict față de care o atitudine națională instituțională este așteptată, este normală”.

„Practic, cetățeni români sau etnici români se află în zone de conflict, în zone în care războiul e deschis, practic, un milion de oameni. Din această perspectivă trebuie să înțelegem foarte bine lumea în care trăim și faptul că interacțiunea, inclusiv într-o situație de criză, presupune un anume tip de reacție, de intervenție, de folosirea pârghiilor văzute și nevăzute, în așa fel încât să se poată pe cât posibil salva viața românilor, să fie apărați ei și familiile lor”.

MAE: Alte două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatice în Fâșia Gaza

MAE a confirmat decesul lui Tal Haimi.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiei îndoliate”.

„Ambasada României la Tel Aviv menține contactul cu autoritățile israeliene”.

În prezent, două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatice în Fâșia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe „reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza”, se mai arată în comunicat.

Știrea inițială:

Ambasada Israelului în România a confirmat decesul românului ținut ostatic de teroriștii Hamas: Suntem profund îndurerați

Tal Haimi, românul ținut ostatic de teroriștii Hamas din Fâșia Gaza, a murit. Anunțul a fost făcut de Ambasada Israelului în România. Aceasta a transmis condoleanțe familiei.

Ella Haimi, soția lui Tal Haimi, a ajuns în România pe 29 octombrie, în speranța că va găsi soluții pentru a-l elibera pe acesta din mâinile teroriștilor.

Părinții lui Tal sunt din România. Ella Haimi se așteapta atunci ca autoritățile române să nu oprească demersurile și să-i aducă soțul acasă, în orice situație.

”Suntem profund îndurerați de vestea care confirmă decesul lui Tal Haimi, israelianul cu cetățenie română, răpit de teroriștii Hamas pe 7 octombrie”.

„În acest moment de grea încercare, ne îndreptăm gândurile de compasiune și susținere către familia îndurerată. Ella, suntem alături de tine și de rudele tuturor celor uciși în mod barbar de teroriștii Hamas! Fie memoria lor binecuvântată.”, a declarat Ambasada Israelului în România.

Ella Haimi a povestit cum a trăit evenimentele din 7 octombrie, atunci când Hamas a lansat asaltul.

„Era sâmbătă dimineața, o zi liberă, dormeam împreună, iar la 06:30 dimineața am început să auzim sirenele. Suntem obișnuiți cu sirenele, dar era mai mult decât normal. Soțul mi-a spus să mergem la adăpost. Am stat acolo, eram foarte speriați. Deodată am început să auzim împușcături, iar soțul a ieșit pentru a ne proteja. După două ore l-am sunat și a răspuns, a spus că este bine, dar nu poate vorbi. Apoi, nu am mai avut vești de la el. A fost înfricoșător, o zi pe care nu o vom uita. Copiii erau foarte speriați. Au știut probabil din primul moment că un terorist va veni la noi în casă. Am stat aproape 15 ore în adăpost, în liniște”, a mărturisit femeia.

Reacția premierului Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, miercuri seara, că este profund întristat de vestea decesului lui Tal Haimi şi condamnă cu fermitate terorismul şi atacurile asupra civililor.

"M-a întristat profund vestea privind decesul lui Tal Haimi, răpit de teroriştii Hamas. Transmit condoleanţe şi întreaga mea compasiune doamnei Ella Haimi, pe care am întâlnit-o la Bucureşti, în urmă cu mai puţin de două luni. I-am admirat curajul şi puterea. Atrocităţile comise împotriva copiilor, femeilor şi civililor trebuie să înceteze! Guvernul României condamnă cu fermitate terorismul şi atacurile asupra civililor", a scris Ciolacu pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE