Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul ar fi început să inunde rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza cu apă de mare

Forțele de apărare israeliene ar fi început să pompeze apă din mare în rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza, potrivit unui raport analizat de publicația The Wall Street Journal.

Mulți oficiali au declarat că această operațiune, menită să-i scoată la suprafață pe teroriștii Hamas, ar putea provoca o criză de apă potabilă. Între timp, ONU a adoptat o rezoluție prin care cere, din nou, încetarea focului.

Tuneluri de 480 de kilometri, în Fâșia Gaza

Armata israeliană susține că în Fâșia Gaza au fost construit tuneluri cu o lungime totală de 480 de kilometri. În subsolul s-ar afla depozite cu armament sau buncăre în care se ascund teroriști. Informația nu poate fi confirmată din alte surse.

Presa internațională a mai scris despre intenția armatei israeliene de a pompa apă de mare pentru a inunda rețeaua subterană construită de Hamas, dar informația nu a fost niciodată confirmată de Tel Aviv.

În tuneluri, s-ar afla și ostatici

Operațiunea presupune și riscuri mari. În tuneluri s-ar putea afla o parte din ostatici care sunt ținuți în continuare în captivitate. Și civilii ar fi în pericol.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: Cred că am spus suficient de clar, iar israelienii ne-au înțeles. Toți sunt îngrijorați de soarta palestinienilor nevinovați. Ce ține de inundarea tunelurilor (Hamas n.r.), am primit asigurări că ostaticii nu sunt ținuți în aceste tuneluri. Israelienii sunt destul de siguri de acest lucru, dar nu avem alte informații. Știu însă că moartea fiecărui civil este o tragedie absolută.

Armata israelienă, în mijlocul unui scandal

În timp ce luptele continuă în Fâșia Gaza, imaginea armatei israeliene este afectată de un scandal. În presă au apărut imagini cu soldați israelieni care incendiază marfa dintr-un camion. Alți militari s-au filmat în timp ce distrugeau bunurile dintr-o librărie.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: Soldaților de pe câmpul de luptă li se cere să respecte normele etice și profesionale. Nu vom face compromisuri. Cei care nu respectă valorile noastre vor fi sancționați disciplinar.

Organizațiile internaționale pun tot mai multă presiune pe Israel pentru a obține o pauză umanitară în Fâșia Gaza. Adunarea Generală a ONU a votat cu o majoritate covârșitoare încetarea focului. Rezoluția a fost susținută de 153 de membri. 10 țări au votat împotrivă și 23, s-au abținut.

”Sistemele umanitare se prăbușesc”

Dennis Francis, președintele Adunării Generale a ONU: Suntem martorii unui atac violent asupra civililor. Sistemele umanitare se prăbușesc. Vedem o lipsă profundă de respect atât pentru dreptul internațional, cât și pentru dreptul internațional umanitar. Așa cum am mai spus, chiar și războiul are reguli.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Acest război se va încheia doar atunci când vom obține victorie. Vom distruge gruparea Hamas, nu avem alternativă.

Pe de altă parte Israel este determinat să lupte până va distruge gruparea Hamas din Fâșia Gaza și va reuși să elibereze toți ostaticii. Ultimele date publicate de autoritățile israeliene arată că 135 de oameni sunt ținuți în captivitate în Fâșia Gaza. Potrivit israelienilor, 19 dintre ei ar fi murit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE