Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tragedia bebelușilor din Fâșia Gaza. Condițiile din maternități sunt dificile - nu există medicamente, nici alimente

Situația umanitară din Fâșia Gaza este tot mai grav[, pe măsură ce bombardamentele armatei israeliene se intensifică. Printre cei mai vulnerabili sunt nou-născuții. Accesul la o maternitate este extrem de dificil. De multe ori, femeile însărcinate trebuie să meargă la spital cu căruța trasă de măgari. Condițiile sunt insalubre, iar lipsa de medicamente și alimente complică mult lucrurile.

Accesul la un spital, o misiune dificilă

Nașterea unui copil ar trebui să fie un motiv de sărbătoare pentru orice cuplu. Nu este însă cazul părinților din Fâșia Gaza. Din cauza războiului, accesul la un spital este o misiune dificilă. Simpla deplasare către o maternitate este extrem de periculoasă din cauza bombardamentelor și în condițiile în care nu mai sunt ambulanțe. În plus, oamenii se confruntă cu o criza acută de medicamente și  alimente.

Un tânăr cuplu a reușit cu greu să ajungă la un spital, însă bebelușul are probleme de sănătate. Familia este adăpostită acum într-un cort din zona spitalului din Al-Aqsa, în centrul Fâșiei Gaza.

Tatăl unui bebeluș: ”După cum vedeți, condițiile sunt dificile, nu există curățenie, totul este poluat, nu există mâncare și apă. De când s-a născut, fetița tușește în continuu. Am fost cu ea la spital, dar nu există tratament, doar soluție salină, care este contraindicată pentru copiii sub doi ani. Alăptarea nu este suficientă pentru bebeluș, din cauza faptului că mama nu mănâncă, nu sunt alimente, nu există hrană.”

Tatăl fetiței spune că mediul este extrem de toxic pentru un copil de doar două săptămâni.

Peste 20 de spitale nu mai sunt funcționale din cauza bombardamentelor

Yasmin Kafarna, medic spitalul Al-Awda: ” În criza pe care o trăim acum, nu există mijloace de transport, nu există ambulanțe pentru atransporta pacienții, nu mai funcționează canalele de comunicare, sunt pacienți care ajung la spital cu căruța trasă de măgari, sau pe jos, chiar dacă aceste mijloace de transport nu sunt sigure. Sunt femei care nasc și pleacă într-o căruță trasă de un măgar, și așteaptă ore în șir până ajung acasă, într-un mediu nepotrivit, insalubru. Merge la o școală sau la o casă în care a fost strămutată, în care se află un număr mare de oameni, în care nu va putea să mănânce sau să se ocupe de igiena personală sau de igiena copilului ei.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în Fâșia Gaza sunt în jur de 50 de mii de femei însărcinate, dintre care 5.500 ar urma să nască luna viitoare. Cel puțin 22 de spitale, inclusiv maternități, nu mai sunt funcționale din cauza bombardamentelor, spun autoritățile palestiniene. Peste 18.000 de oameni au murit în Fâsia Gaza de la debutul războiului, mare parte din ei fiind copii, potrivit autorităților locale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE