Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata israeliană își intensifică atacurile în Gaza. Israelul ar fi folosit muniții cu fosfor alb furnizate de Statele Unite

Nu există niciun loc sigur în Fâșia Gaza, avertizează de săptămâni la rând organizațiile umanitare. Lupte grele se duc de la nord la sud, iar civilii nu au unde se refugia. Între timp, Statele Unite se arată îngrijorate de rapoartele care arată că Israelul ar fi folosit muniții cu fosfor alb, o armă periculoasă atunci când este folosită în zonele civile. Tel Avivul insistă că are dreptul de a se apăra și de a-i elibera pe ostaticii ținuți de două luni captivi în Gaza.

Lupte grele în sudul Fâșiei Gaza

Imaginile au fost surprinse în Deir al-Balah, un oraș din centrul Fâșiei Gaza. Mai multe clădiri au fost distruse în bombardamentele israeliene. Victimele sunt scoase de sub dărâmături și transportate în spitalele aglomerate. Ministerul Sănătății din Gaza, instituție controlată de Hamas, anunță că peste 18 mii de palestinieni au murit de la începutul războiului. 70% dintre ei sunt civili.

În sudul Fâșiei Gaza, în Khan Younisse duc lupte grele. Operațiunile armatei israeliene îi face pe mulți teroriști să se predea.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei israeliene: ”În total, peste cinci sute de teroriști au fost arestați numai în ultima lună. Mai mult de jumătate dintre ei au fost luați pentru investigații suplimentare în Israel.”

SUA, îngrijorate de munițiile folosite de Israel

Statele Unite s-au arătat îngrijorate și de faptul că Israelul a folosit muniții cu fosfor alb furnizate de americani într-un atac din octombrie în sudul Libanului. Fosforul alb este o substanță solidă care se aprinde instantaneu la impactul cu oxigenul. Victimele unui atac cu fosfor alb suferă arsuri foarte grave. Potrivit unui raport publicat în presa americană, în urma atacului comis de Israel în sudul Libanului, nouă civili au murit.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: ”Cred că este important să reamintim că fosforul alb are o utilitate militară legitimă dacă este folosit pentru a ilumina un anumit teritoriu. Apoi, fumul emanat poate fi folosit pentru a masca mișcările trupelor. Evident, de fiecare dată când furnizăm articole precum fosforul alb unei armate, avem încrederea deplină că această muniție va fi folosită în conformitate cu aceste scopuri legitime.”

Criza umanitară provocată de bombardamentele israeliene se adâncește. Înainte de război, în fiecare zi, în Fâșia Gaza intrau 500 de camioane cu ajutor umanitar. Acum, nu mai mult de 100 de camioane intră în Gaza, arată datele ONU. Armata israeliană a anunțat că la punctul de trecere Rafah vor fi înființate alte două puncte de control astfel încât mai multe ajutoare umanitare să ajungă în Fâșia Gaza.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE