Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu anunță „începutul sfârșitului” pentru Hamas. Tancurile israeliene au ajuns în centrul orașului Khan Younis

Tancurile israeliene au ajuns în centrul orașului Khan Younis, considerat bastionul grupării Hamas. Premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut tuturor teroriștilor să se predea. Hamas refuză însă capitularea necondiționată și amenință cu uciderea tuturor ostaticilor. În timp ce luptele din Fâșia Gaza continuă, situația civililor din regiune se agravează pe zi ce trece. 

Armata israeliană a publicat un film cu loviturile aeriene asupra luptătorilor Hamas și a adăposturilor lor din Fâșia Gaza. Zeci de militanți au fost uciși, iar alții s-au predat susțin forțele statului evreu.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: ”Am arestat zeci de teroriști. Nu voi preciza câți, sau în procente. Mulți teroriști s-au predat, iar acest lucru este un lucru semnificativ, deoarece acestea sunt semne că teroriștii care se află în fortărețe cu probleme au decis să se predea. Acesta este un lucru foarte important.”

Ofensiva israeliană continuă în Gaza

Trupele israeliene își continuă ofensiva la sol în Gaza, cu tancuri și focuri de artilerie. Iar din aer sunt sprijinite de elicoptere de atac și avioane de luptă. Palestinienii anunță că zeci de civili au fost uciși după bombardarea unei tabere de refugiați din centrul Fâșiei, la Maghazi. Victimele sunt mai ales femei și copii, spun oamenii. 

”Am văzut că blocul vecinilor a fost pus la pământ. În clădire erau între 70 şi 80 de persoane. Doar șase au supraviețuit: doi bărbați și patru copii, frații lor. Restul au rămas sub dărâmături. Rămășițele lor sunt aici”, spune un refugiat. 

Presa israeliană estimează că războiul va mai dura încă 2 luni. În aceste condiții, organizațiile umanitare atrag atenția asupra situației insuportabile a civililor, în condițiile în care ajutoarele ajung cu greu în Fâșie.  

Peste 80 la sută dintre civilii din enclavă suferă de foame. Oamenii sunt atât de disperați, încât se bat și pentru o sticlă cu apă, așa cum arată imaginile filmate la Rafah, punctul de trecere a frontierei dinspre Egipt spre Gaza. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE