Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar de 300 de milioane de dolari

Statele Unite vor trimite un nou ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari, sprijin destinat Ucrainei, a anunțat marți administrația Biden. Decizia a fost adoptată, în contextul în care suplimentarea de fonduri pentru Kiev a fost blocată de liderii republicani în Congresul american, relatează agenția Reuters.

Casa Albă a făcut eforturi pentru a găsi modalități de a suplimenta ajutoarele militare pentru Ucraina, având în vedere evoluția de pe front și opoziția republicanilor de a debloca finanțarea.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că finanțarea a fost obținută prin economii neanticipate din contractele Pentagonului. Ajutorul va fi utilizat pentru proiectile de artilerie și muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

"Această muniție va alimenta armele Ucrainei o perioadă, însă doar o perioadă scurtă. Nu este nici pe departe suficientă pentru a satisface nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă și nu va împiedica Ucraina să rămână fără muniție", a mai spus Sullivan, conform sursei citate.

De asemenea, oficialii americani au analizat variante pentru confiscarea unor active rusești în 2022 și folosirea banilor pentru armament destinat Ucrainei.

Anunțul a fost făcut de Administrația de la Washington, în contextul în care președintele și premierul Poloniei se vor întâlni cu președintele Joe Biden la Casa Albă, marți, pentru a discuta despre modalitățile de consolidare a sprijinului pentru Ucraina.

De altfel, la mijlocul lunii februarie, Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat pachetul de ajutor militar de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Președintele democrat Joe Biden a sprijinit furnizarea de ajutoare militare pentru Ucraina, după declanșarea invaziei ruse la sfârșitul lunii februarie 2022. De cealaltă parte, fostul președinte Donald Trump, cel mai probabil adversarul său republican la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, are o poziție izolaționistă.

Liderul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a refuzat până în prezent să convoace un vot asupra unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE