Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban: Trump nu va da Ucrainei nici măcar un cent dacă ajunge președinte

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că miliardarul republican Donald Trump i-a dat asigurări că dacă va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite, administrația de la Washington ”nu va da nici măcar un cent Ucrainei”, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Revenit din Statele Unite, Viktor Orban a afirmat că Donald Trump ”are o viziune foarte clară, cu care este dificil să nu fii de acord”.

”El (Trump) spune aşa: mai întâi, nu va da nici măcar un cent în războiul între Ucraina şi Rusia" dacă revine la Casa Albă, a precizat șeful Guvernului de la Budapesta, la postul public ungar M1.

”Dacă americanii nu dau bani, europenii nu vor putea finanţa singuri acest război. Şi, în consecinţă, războiul se va încheia", întrucât "este evident că Ucraina nu se va putea descurca prin mijloacele proprii", a explicat premierul ungar, conform sursei citate.

Viktor Orban: ”Trump nu doreşte să finanţeze securitatea Europei în locul europenilor”

De asemenea, Viktor Orban a dat de înțeles că Donald Trump are ”planuri suficient de detaliate asupra modalităţii” de a readuce pacea, fără a face publice alte informații.

Șeful Executivului de la Budapest a mai spus că ”Trump nu doreşte (ca SUA) să finanţeze securitatea Europei în locul europenilor". Orban a făcut referire la declaraţii anterioare în care miliardarul republican a sugerat că, în cazul unei agresiuni, nu ar fi dispus să apere ţările NATO care nu cheltuie pentru apărare cel puţin 2% din PIB, ţinta stabilită în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

De altfel, echipa de campanie a lui Donald Trump nu a comentat declarațiile făcute de premierul ungar, notează AFP. Nici Trump nu a vorbit despre întâlnirea avută cu Orban în Florida săptămâna trecută, întrevedere criticată de adversarul său democrat, preşedintele Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a cerut un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61,4 miliarde de dolari, care în Congres a trecut de Senatul majoritar democrat, dar este blocat în Camera Reprezentanţilor de republicani, în special de preşedintele acestei camere, Mike Johnson, care este un apropiat al lui Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE