Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutorul pentru Ucraina a trecut de Senatul SUA. Votul decisiv se dă în Camera Reprezentanților

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat pachetul de ajutor militar de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Sesiunea a durat toată noaptea și este doar un prim pas pentru ca ajutorul promis de Washington să ajungă în cele trei țări. Președintele Ucrainei, stat unde urmează să ajungă ce mai mare parte a ajutoarelor, adică peste 60 de miliarde de dolari, a mulțumit senatorilor pentru votul pozitiv.

Chuck Schumer, liderul majorității din Senat: ”Astăzi, am asistat la unul dintre cele mai importante și istorice proiectele de lege, care au trecut vreodată de Senat. Cu siguranță au trecut ani, poate chiar decenii, de când Senatul a adoptat un proiect de lege cu un impact atât de mare nu doar asupra securității noastre naționale, nu doar asupra securității aliaților noștri, ci și asupra securității democrației occidentale.”

Opoziția republicană spune că nu va da votul final

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a reacționat imediat la votul de la Washington, în condițiile în care armata ucraineană se confruntă cu o criză acută de armament. Statele Unite sunt principalul furnizor de muniție și tehnică militară pentru armata Kievului, care se opune invaziei rusești.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Senatul a votat pentru a continua să sprijine țara noastră, soldații noștri. Este o decizie pentru care am muncit foarte mult. O decizie așteptată nu numai de noi, dar și de multe alte națiuni, în special din Europa. Lumea așteaptă ca liderii americani să fie fermi și să continue ajutorul pentru protejarea vieților și a libertății. Este un lucru care chiar îți dă încredere și motivație.”

După Senat, proiectul va ajunge în Camera Reprezentanților, votul căreia este unul decisiv. Sunt însă puține șanse ca acesta să treacă pe fondul diviziunilor politice tot mai mari din Partidul Republican cu privire la rolul Statelor Unite în străinătate. Liderul republicanilor, care au majoritate în această cameră, a anunțat deja că proiectul nu va fi susținut și votat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE