Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planul de rezervă al Ucrainei în cazul în care SUA nu îi mai furnizează ajutor

Pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la momentul în care Rusia a început invadarea Ucrainei. În tot acest timp, copleșiți de volumul militar rusesc, ucrainenii au primit ajutor din partea țărilor occidentale, în special din partea SUA.

Cele mai mari ajutoare au fost furnizate de americani, însă ultimul pachet de ajutor, în valoare de 61,4 miliarde de dolari, este blocat din cauza unor dispute interne în Congres. Democrații, care sunt majoritari în Senat, sunt în favoarea continuării ajutării Ucrainei, în timp ce republicanii, care sunt majoritari în Camera Reprezentanților, sunt împărțiți.

Planul de rezervă al Ucrainei în cazul în care SUA nu îi mai furnizează ajutor

Întârzierea deblocării acestor ajutoare poate fi gravă pentru ucraineni, care sunt gata să aplice și un "plan de rezervă", la care lucrează acum autoritățile, potrivit pubicației Bloomberg, care citează anumite surse.

O echipă a Fondului Monetar Internațional, inclusiv șeful misiunii din Ucraina, Gavin Gray, va face o vizită în Ucraina în perioada 12-15 februarie, înainte de discuțiile oficiale, care vor avea loc în Polonia.

La finalul lunii februarie, FMI va revizui acordul de împrumut al Ucrainei, ceea ce ar putea debloca o tranșă de 900 de milioane de dolari din cele 5,3 miliarde de dolari convenite în cadrul programului. Cele 900 de milioane au aprobare în primă etapă de conducerea FMI în decembrie 2023.

Dar Ministerul de Finanțe din Ucraina și Banca Națională consideră că există riscul să nu fie aprobată deblocarea, iar în aceste condiții, sursa citată de Bloomberg spune că înlocuirea acestor fonduri ar urma să fie făcută prin extinderea programului de emisiuni locale de obligațiuni, pentru că băncile din Ucraina au lichidități, iar guvernul de la Kiev ar vrea ca ele să continuă să investească în obligațiuni guvernamentale cu randemente mai mari.

Potrivit calculelor, asta ar însemna în jur de cinci miliarde de dolari. Ca măsuri complementare, guvernul ucrainean ar putea să majoreze unele taxe sau să reducă cheltuielile, în caz de necesitate.

  • Potrivit datelor Departamentului de Stat, SUA au acordat Kievului ajutoare în valoare de 44,2 miliarde de dolari până acum, de la începutul războiului.

Un pachet de ajutor din partea Uniunii Europene, în valoare de 50 de miliarde de dolari, bani eșalonați până în 2027, a fost aprobat zilele trecute, după ce Ungaria a renunțat să se mai opună. Maghiarii erau singurul stat dintre cele 27 membre ale UE care refuza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE