Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban spune că a făcut zid pentru țara sa la UE. Premierul a fost de acord cu finanțarea de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Viktor Orban spune că „s-a făcut zid” pentru țara sa la Consiliul European, unde s-a decis pachetul de sprijin pentru Ucraina. Până la urmă, premierul maghiar a fost de acord cu finanțarea de 50 de miliarde de euro pentru statul aflat în război. El a precizat la radioul de stat de la Budapesta că așa a reușit să atingă toate obiectivele pe care le avea.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „M-am făcut zid. Pot spune că dacă acordul nu ar fi fost încheiat, iar Ungaria ar fi continuat să-şi folosească dreptul de veto, ar fi apărut o situație în care ar fi trimis banii Ucrainei în numele celor 26, lucru pe care nu l-aș fi putut împiedica. Și banii datoraţi maghiarilor ar fi fost luați şi trimişi ucrainenilor. De ce ar fi fost bine? Deci, în același timp, este clar că, dacă ar fi trebuit să facă asta, s-ar fi putut întâmpla doar după tensiuni uriașe. Toată lumea a vrut să evite acest lucru, și totuși am găsit o soluție, un acord, un acord bun. Nu vom trimite arme (ucrainenilor n.r.), ne vom primi banii de la Bruxelles, şi vom contribui la întreţinerea, cea civilă, a statului ucrainean.”

Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord joi privind pachetul de 50 de miliarde de euro de ajutor pentru Ucraina pe patru ani, până în prezent blocat de premierul ungar Viktor Orban, a anunţat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

"Unitate. Toţi cei 27 de lideri s-au pus de acord asupra unei anvelope suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru a susţine Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest acord garantează o finanţare stabilă, previzibilă şi pe termen lung pentru Ucraina", a scris înaltul responsabil european pe X, fostă Twitter, la începutul summitului extraordinar de la Bruxelles.

''Este foarte important că decizia a fost luată de cei 27 de lideri, ceea ce dovedeşte încă o dată unitatea puternică a UE'', a scris Zelenski pe platforma X (fosta Teitter).

Acest ajutor ''va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puţin importantă decât asistenţa militară'' pentru Kiev în faţa invaziei ruse, a adăugat şeful statului ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE