Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful diplomației europene la Kiev: Sprijinim ferm Ucraina în războiul ei de apărare împotriva agresiunii

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, se află într-o vizită la Kiev pentru a asigura autoritățile ucrainene de sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Ucraina, în războiul ei de apărare împotriva agresiunii militare a Rusiei, informează Reuters.

Într-o postare pe platforma de socializare X (fostă Twitter), Borrell a spus că va discuta cu autoritățile de la Kiev despre asistența militară și financiară pentru Ucraina, precum și despre reformele cerute de UE în perspectiva integrării.

Ucraina trebuie să absoarbă 39 de miliarde de euro din autorul financiară european până în 2027

Ucraina a salutat aprobarea de către toate statele Uniunii Europene a unui pachet major de asistență financiară. Guvernul ucrainean se așteaptă să absoarbă 39 de miliarde de euro din facilitatea financiară European pentru a-și acoperi nevoile bugetare până în 2027. Pachetul oferit de Uniunrea Europeană include și 8 miliarde de euro pentru a sprijini sectorul privat din Ucraina prin împrumuturi și granturi acordate întreprinderilor din sectoarele cu cel mai mare potențial de a stimula creșterea economică.

Recent, președintele Volodimir Zelenski a afirmat într-un discurs pentru media ucrainene că ajutorarea țării sale de către Uniunea Europeană este de o importanță majoră pentru stabilitatea economiei ucrainene, înainte de împlinirea, luna acesta, a doi ani de la războiul de agresiune declanșat de Rusia. „Este un semnal clar pentru Moscova că Europa va rămâne fermă și nu poate fi spartă de niciun val distructiv conceput de Kremlin”, a spus Zelenskii în discursul său.  

Ajutorul occidental pentru Ucraina merge pe salariile din sectorul public și pe cheltuieli sociale și umanitare

Potrivit Reuters, Ucraina se bazează pe sprijinul financiar din partea aliaților săi occidentali pentru a-și finanța pensiile, salariile din sectorul public și cheltuielile sociale și umanitare cu bani occidentali.

De la începutul invaziei Rusiei din 24 februarie 2022, Kievul a primit aproximativ 74 miliarde de dolari în ajutor financiar internațional, inclusiv 27 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană. De asemenea, guvernul ucrainean are nevoie de sprijin financiar din partea Statelor Unite pentru a-și putea acoperi decalajul bugetar de aproximativ 37 de miliarde de dolari în acest an.

Economia ucraineană a fost la început devastată de război. S-a redus cu aproximativ o treime în 2022, deoarece milioane de ucraineni au fugit din violențelor armatei ruse, orașele și infrastructura au fost bombardate, exporturile au fost perturbate, iar lanțurile de aprovizionare au fost distruse. Ucraina a reușit să își reface în parte economia și mediul de afaceri în 2023, reușind să aibă o creștere de peste 5% anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE