Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Oleksandr Sîrski, noul șef al armatei ucrainene

Omul pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi la conducerea forțelor armate ale Ucrainei a jucat un rol-cheie în unele dintre cele mai mari victorii ale țării în războiul cu Rusia.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski, care a fost comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, preia postul de șef într-un moment dificil. Războiul este pe cale să intre în cel de-al treilea an iar moralul forțelor armate este scăzut după rezultatele sub așteptări ale contraofensivei din vară. Mai mult decât atât, armata ucraineană se confruntă cu o penurie de muniție și de personal iar Congresul Statelor Unite dominat de republicani blochează în continuare ajutorul pentru Kiev.

Numirea lui Sîrski nu reprezintă o surpriză

Numirea lui Sîrski în funcția de comandant-șef nu reprezintă însă o surpriză, deoarece puțini din armata ucraineană au experiența și cunoștințele necesare pentru a-i lua locul lui Valeri Zalujnîi. Sîrski, în vârstă de 58 de ani, este creditat cu organizarea apărării Kievului în primele zile ale invaziei ruse din 2022, așa cum amintește Associated Press. Sîrski s-a născut în 1965 în Uniunea Sovietică. A urmat cursurile Școlii Superioare de Comandament Militar din Moscova și a servit în Corpul de Artilerie sovietic. Observatorii spun că stilul său îmbină natura ierarhică inerentă strategiei militare sovietice cu principiile NATO de flexibilitate operațională.

În septembrie 2022, Sîrski a fost creditat cu orchestrarea contraofensivei din regiunea Harkov, care a dus la alungarea forțelor ruse din nord-estul Ucrainei și a permis Kievului să recucerească orașele Kupiansk și Izium. De asemenea, el a condus apărarea orașului Bahmut, cea mai lungă și mai sângeroasă confruntare din acest război. Dar în prezent, lipsa de muniție și de personal proaspăt amenință să slăbească liniile ucrainene, în timp ce rușii încearcă să profite și să câștige din nou teren. Principalul obiectiv al forțelor ucrainene în această iarnă a fost menținerea teritoriului pe care îl controlează.

Descris drept un planificator minuțios cu o disciplină de fier, Sîrski a jucat un rol important în războiul din 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE