Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful armatei Ucrainei: "Războiul cu Rusia a intrat în impas"

Războiul din Ucraina durează deja de 20 de luni, iar armata ucraineană a început contraofensiva de cinci luni. Cu toate acestea, progresele pe câmpul de luptă sunt foarte mici. În cele cinci luni, trupele ucrainene au avansat doar 17 kilometri printre liniile de apărare rusești, care sunt puternic fortificate.

În aceste condiții, comandant Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zajujnîi, a recunoscut că războiul a intrat în impas și este "blocat". Într-un interviu pentru The Economist, acesta spune că perspectiva unui război lung îi oferă lui Vladimir Putin și Rusiei un avantaj.

Războiul din Ucraina a intrat în impas

Se poate spune că acea contraofensivă i-a dezamăgit pe aliații Ucrainei, dintre care unii cer acum încetarea ajutorului militar. Însă Zalujnîi susține că "furnizarea prudentă" de arme de către Occident spre Ucraina le-a permis rușilor să mobilizeze mii de forțe și să-și fortifice pozițiile în zonele ocupate.

"Cel mai probabil nu va exista o pătrundere profundă și frumoasă", a spus comandantul.

Aprovizionarea cu arme occidentale a fost suficientă pentru a susține Ucraina în război, dar insuficientă pentru a permite Kievului să câștige. Cu toate acestea, Zalujnîi nu se plânge: "Nu sunt obligați să ne dea nimic și suntem recunoscători pentru ceea ce avem, dar pur și simplu eu spun realitatea".

Totodată, Zalujnîi a recunoscut că a fost o greșeală să se creadă că Rusia va opri invazia după ce a pierdut peste 150.000 de soldați pe câmpul de luptă.

Resursele Rusiei o ajută să se mențină în războiul din Ucraina

Kremlinul, cu resursele sale umane și economice uriașe, "și-a tratat soldații ca pe niște resurse ieftine", a spus Zaluzhny, "trimițându-i să moară în atacuri frontale de artilerie, drone și tancuri".

Lipsa unei breșe în defensiva rusă a provocat o oarecare oboseală în Ucraina în rândul multora dintre susținătorii săi, după cum a spus Zalujnîi. În SUA, republicanii au blocat ajutoarele suplimentare pentru Ucraina până când președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski vin cu o strategie clară pentru a câștiga războiul.

"Contribuabilii americani s-au săturat să finanțeze un impas fără sfârșit în Ucraina, fără viziune de victorie", se arată într-o scrisoare publicată recent și semnată de șapte membri republicani ai Congresului SUA.

Cu toate acestea, Zalujnîi are o strategie

Potrivit unei note pe care a elaborat-o, punctele-cheie pentru posibila victorie a Ucrainei sunt: obținerea superiorității aeriene, ruperea barierelor defensive în profunzime, creșterea eficacității contrabateriei, să creeze și să antreneze rezervele necesare și să construiască capacități de război electronic.

El crede că o combinație de metode vechi de război cu superioritatea în războiul tehnologic ar putea permite Ucrainei să lupte cu anumite atuuri și să fie flexibilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE