Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Majoritatea rușilor susțin în continuare efortul de război al Kremlinului

Potrivit unui sondaj recent, sprijinul pentru efortul de război al Kremlinului se menține, în pofida pierderilor de vieți omenești și a consencințelor economice ale invaziei.

Majoritatea rușilor nu ar susține încheierea războiului din Ucraina dacă aceasta ar însemna renunțarea la teritoriile ocupate, mai arată datele sondajului citat de euronews.com.

Centrul Levada, cu sediul la Moscova, una dintre puținele organizații independente de sondare a opiniei publice din Rusia, a constatat că doar 34% dintre ruși l-ar susține pe Vladimir Putin dacă ar opri invazia și ar ceda teritoriile controlate în prezent.

Cu toate acestea, 70% dintre respondenți ar susține încheierea războiului fără această condiție.

Majoritatea rușilor sprijină acțiunile Kremlinului

Respondenții au invocat protejarea locuitorilor din regiunea Donbas din Ucraina – zonă care găzduiește o  mare minoritate de etnici ruși - ca fiind principalul motiv pentru începerea războiului.

Întrebați dacă susțin personal acțiunile armatei ruse, 76% și-au exprimat aprobarea, o tendință care a rămas relativ stabilă în ultimul an.

În ceea ce privește continuarea războiului sau inițierea negocierilor de pace, 56% dintre cei chestionați s-au declarat în favoarea începerii negocierilor de pace. Acest procent este mai mare decât cel înregistrat în septembrie.

De la începutul războiului Kremlinul a suprimat brutal vocile care criticau invazia din Ucraina, și a intensificat propaganda pro-război, menită să convingă populația rusă că Ucraina are fi o amenințare existențială la adresa Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE