Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina denunţă cel mai mare atac rusesc de la începutul anului: Peste 100 de localităţi vizate

Ucraina a anunţat miercuri că Rusia i-a bombardat peste 100 de localităţi în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr într-un singur raid de la începutul anului, relatează France Presse.

De la începutul invaziei în februarie 2022, forţele ruse au tras milioane de obuze de artilerie asupra oraşelor şi satelor ucrainene situate în apropiere de liniile frontului, transformând în ruine multe dintre ele în estul ţării.

"În ultimele 24 de ore, inamicul a bombardat 118 de localităţi din zece regiuni", a declarat într-un mesaj postat pe reţele de socializare ministrul de interne ucrainean Igor Klimenko. "Acesta este cel mai mare număr de localităţi vizate într-un singur raid de la începutul anului", a indicat el.

Printre ţintele vizate s-a numărat rafinăria din Kremenciuk (centru), care a fost lovită, ceea ce a dus la declanşarea unui incendiu imens, la stingerea căruia au fost mobilizaţi peste 100 de pompieri. Aceştia s-au luptat timp de mai multe ore cu flăcările, a afirmat Klimenko, precizând că atacul asupra rafinăriei nu s-a soldat cu victime.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali exprimă temeri că Rusia şi-ar putea intensifica atacurile asupra infrastructurilor energetice ale ţării înainte de venirea iernii, aşa cum a făcut-o anul trecut.

În bombardamentele de noaptea trecută a fost ucisă o persoană în regiunea Harkov (nord-est) şi o alta în regiunea Herson (sud), au comunicat responsabili locali.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat la rândul lor miercuri că au doborât 18 din cele 20 de drone ruseşti lansate pe parcursul nopţii trecute.

Armata rusă a doborât două drone ucrainene în regiunile Briansk şi Kurs

De cealaltă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au doborât două drone ucrainene în regiunile Briansk şi Kursk, la frontiera cu Ucraina.

La Washington, secretarul apărării american Lloyd Austin a avertizat marţi că Rusia ar putea avea succes în războiul său împotriva Ucrainei dacă SUA nu îşi continuă sprijinul pentru această ţară invadată, potrivit dpa.

În cursul unei audieri în Comisia pentru credite a Senatului SUA, Austin a fost întrebat despre cât de mult timp ar putea rezista Ucraina înainte ca preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să câştige războiul dacă nu ar mai exista ajutor militar american pentru Kiev.

Ministrul apărării american s-a eschivat să indice vreun termen, dar a spus: "Pot garanta că, fără sprijinul nostru, Putin va avea succes".

"Dacă le tragem preşul de sub picioare acum, Putin va deveni tot mai puternic şi va reuşi să facă ceea ce vrea să facă", a declarat Lloyd Austin.

Austin şi secretarul de stat american Antony Blinken au fost chemaţi la audiere pentru a răspunde la întrebări despre pachetul de ajutor de aproximativ 105 miliarde de dolari pe care preşedintele american Joe Biden l-a solicitat Congresului drept sprijin pentru Israel şi Ucraina

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE