Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nopțile nedormite pot diminua bucuria și pot crește riscul de anxietate. Concluziile unui studiu care a analizat peste 50 de ani de date

Pierderea chiar și a unei ore sau două de somn pe noapte poate avea conscinte negative asupra emoțiilor noastre. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii, în urma unei analize în care au fost studiate date pe o perioadă de 50 de ani.

Medicii atrag atenția asupra efectelor negative pe care lipsa somnului și insomnia le au asupra sănătății noastre fizice, însă acest nou studiu arată că privarea de somn ne poate afecta și starea psihică și poate duce la stări de anxietate.

Într-o analiză a peste 50 de ani de date, cercetătorii au vrut să afle impactul psihologic al lipsei somnului asupra ”societății noastre în mare parte privată de somn”, așa cum o numesc ei, potrivit euronews.com.

Ei au analizat datele din 154 de studii care s-au întins pe parcursul a cinci decenii, iar concluziile au fost publicate în revista Psychological Bulletin.  

În cadrul studiilor, au existat peste 5.000 de participanți al căror somn a fost perturbat timp de una sau mai multe nopți. Unii au fost ținuți treji pentru perioade lungi de timp, în timp ce alții au dormit doar mai puțin decât în mod normal.

Un alt set de participanți a fost trezit periodic pe parcursul nopții.

Studiile au măsurat apoi cel puțin o variabilă emoțională după somnul perturbat, participanții raportându-și starea de spirit și răspunzând la stimuli emoționali. În același timp, ei au fost măsurați pentru simptome de depresie și anxietate.

3 tipuri de perturbare a somnului

Cercetătorii au constatat că toate cele trei tipuri de întrerupere a somnului au dus la mai puține emoții pozitive, inclusiv bucurie, fericire și mulțumire. De asemenea, acestea au crescut simptomele de anxietate, cum ar fi ritmul cardiac rapid și niveluri crescute de îngrijorare.

Au existat unele constatări pentru simptomele depresiei, dar acestea au fost mai mici și mai puțin consistente. Rezultate similare au fost găsite pentru o creștere a emoțiilor negative, cum ar fi tristețea, îngrijorarea și stresul.

"În societatea noastră, în mare parte privată de somn, cuantificarea efectelor pierderii somnului asupra emoțiilor este esențială pentru promovarea sănătății psihologice", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Cara Palmer de la Montana State University, potrivit euronews.com.

"Acest studiu reprezintă cea mai cuprinzătoare sinteză a cercetărilor experimentale privind somnul și emoțiile de până acum și oferă dovezi solide că perioadele de veghe prelungită, durata redusă a somnului și trezirile nocturne influențează negativ funcționarea emoțională umană".

Palmer a adăugat că efectele negative au avut loc "chiar și după perioade scurte de pierdere a somnului", inclusiv după ce s-a stat treaz o oră sau două mai târziu decât în mod normal.

Limitările studiului

Studiul realizat de cercetători are, însă, și câteva limitări. Majoritatea participanților au fost adulți cu vârsta medie de 23 de ani, iar majoritatea cercetărilor au fost făcute în SUA și Europa.

Astfel, un eșantion de vârsta mai divers, precum și examinarea efectelor asupra mai multor culturi vor putea oferi o imagine mai exactă asupra consecințelor pe care lipsa somnului le au asupra stării noastre emoționale.

Chiar și așa, concluziile acestui studiu sunt considerabile pentru ceea ce grupul de cercetări numește o ”societate în mare parte lipsită de somn”.

"Implicațiile acestei cercetări pentru sănătatea individuală și publică sunt considerabile într-o societate în mare parte lipsită de somn. ”Industriile și sectoarele predispuse la pierderea somnului, cum ar fi primii respondenți, piloții și șoferii de camion, ar trebui să dezvolte și să adopte politici care să acorde prioritate somnului pentru a atenua riscurile pentru funcția și bunăstarea din timpul zilei", a mai spus Palmer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE