Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

36% dintre medicii români suferă de burnout. Cei mai expuși sunt medicii de pe secțiile de Terapie Intensivă și Oncologie

Burnout-ul transformă medicii în pacienți. 36% dintre cadrele medicale din România suferă de o formă gravă de extenuare, fizică și psihică, potrivit unui studiu publicat de Colegiul Medicilor din România. Cea mai gravă situație este în Ilfov și Călărași, unde există un singur medic la o mie de locuitori. 

Cu o experiență de peste 30 de ani în medicina de familie, Valeria Herdea spune că zilnic trece prin burnout. A învățat practic să-l controleze. Birocrația din sistem este cea mai obositoare, spune ea.

Valeria Herdea, medic de familie: ”În 22 de ani, ca să nu spun toți anii aceștia. Am avut cel mai mult 5 zile de concediu. Și de 3 ani n-am avut deloc concediu. Eu ca medic de familie trebuie să-mi găsesc înlocuitor. Când îmi este foarte greu, fac două lucruri. Fac curat, la modul serios. Acasă și la serviciu. Asta m-a ajutat în primul rând să-mi pun în ordine gândurile. Și doi, scriu. Ori de câte ori îmi este greu, pun mâna și scriu.”

Cele mai afectate domenii

Burnout-ul medicilor poate avea consecințe grave asupra sistemului de sănătate. Epuizarea, anxietatea, insomnia și gândurile de suicid vin la pachet cu lipsa de empatie față de pacienți. Burnout-ul afectează cel mai frecvent medicii din domeniile cheie, cum ar fi: Terapie Intensivă și Oncologie - peste 50%. Paradoxal, medicii tineri, sub 35 de ani, suferă cel mai des de forme grave de burnout. 

Radu Dumitrescu, medic anestezist: ”De ce medicii tineri? Probabil simt o teamă mai mare. Medicul învață în timp ce muncește. În alte profesii, nu durează atât de mult timp.”

Migrația medicilor este unul dintre efectele burnout-ului. 57% dintre cadrele medicale din România, care au sub 35 de ani, și-au anunțat intenția de a părăsi țara. Și nu, nu salariile mici îi fac să ia o asemenea decizie, ci condițiile de muncă, infrastructura deficitară și lipsa de oportunități. 

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Ceea ce ne deranjează în acest moment. Este ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când avem o creștere, de la 776 la 1049. Încercăm să monitorizăm acest fenomen și să vedem dacă creșterea se menține și anul acesta.”

Acum aproape două luni, un medic renumit din Iași a decedat din cauza epuizării. A făcut infarct înainte de a intra în sala de operație. Din păcate, nu este singurul caz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE