Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep reapare în ierarhia WTA chiar când a fost convocată în echipa României, pentru jocul cu Ucraina, din Billie Jean King Cup

Simona Halep revine oficial pe terenul de tenis la turneul WTA de la Miami (19-30 martie) - acolo unde a primit un wild card - după suspendarea pentru dopaj, însă fostul lider mondial a mai primit o veste bună. Ea a fost convocată de Horia Tecău în echipa României, pentru meciul cu Ucraina, din Billie Jean King Cup (fosta Fed Cup), care se va disputa pe 12 și 13 aprilie, în SUA, pe zgură.

Halep revine în echipa României după o pauză de exact cinci ani. Meciul România - Ucraina contează pentru barajul de calificare la turneul final din Billie Jean King Cup.

Simona Halep, convocată pentru Billie Jean King Cup

Interesant este că site-ul Billie Jean King Cup o plasează pe Simona Halep din nou în clasamentul WTA, după ce a fost scoasă din această ierarhie în septembrie 2023, la un an după suspendarea inițială provizorie pentru dopaj. Ea figurează acum pe locul 58 WTA, pe site-ul oficial al competiției Billie Jean King Cup.

Explicația are legătură cu perioada de suspendare și cu lipsa de activitate competițională. Halep nu a mai avut clasament pentru că, din cauza suspendării, ea nu a mai putut să joace și să-și apere punctele în turnee. Pe 5 martie 2024, TAS a anunțat că i-a redus perioada de suspendare, de la 4 ani la 9 luni.

Numai că, potrivit deciziei finale a TAS, suspendarea de 9 luni ar fi trebuit să expire pe 6 iulie 2023, dar problema este că ea a stat deja în afara competițiilor mai bine de un an și jumătate, până în martie 2024. Astfel, ea nu a putut beneficia de înghețarea clasamentului sau de "clasamentul protejat", deși ar fi trebuit.

Problema clasamentului protejat a fost abordată și de Darren Cahill, nimeni altul decât fostul antrenor al Simonei Halep. El a vorbit de această dată despre altă jucătoare, Tara Moore, care a trecut printr-o chestiune similară cu Halep și a fost acuzată de dopaj deși consumase alimente contaminate. Ulterior, ea a fost exonerată, numai că a executat deja o suspendare de 19 luni.

  • Conform regulamentelor, "clasamentul protejat" se aplică diferențiat. Astfel, jucătoarele care absentează din competiții între șase luni și un an au dreptul să folosească clasamentul protejat la 8 turnee, în timp ce jucătoarele care lipsesc între un an și trei ani, vor beneficia de clasamentul protejat pentru 12 turnee, în interval de un an.

Astfel, conform calculelor simple, fără a fi stabilit încă nimic oficial, Halep ar urma să fie repusă în clasament undeva între locurile 50 și 60 WTA, dacă avem în vedere momentul la care ar fi trebuit să îi expire cele 9 luni de suspendare, adică în iulie 2023. La acea vreme, pe 7 august 2023, când Tribunalul Sports Resolutions a suspendat-o, ea era pe locul 58. Este exact poziția pe care figurează și acum Simona pe site-ul Bille Jean King Cup.

În plus, din momentul testării sale și până în momentul în care a fost anunțată că fusese găsită dopată (pe 7 octombrie 2022), ea mai acumulase niște puncte WTA.

  • În octombrie 2022, atunci când a fost anunțată că e depistată pozitiv și că e suspendată provizoriu, Simona Halep se afla pe locul 9 WTA.

Cum poate Halep să revină în clasamentul WTA

Un alt aspect de precizat este că, la Miami Open, Simona Halep ar primi 10 puncte doar pentru participare, nemaisocotind eventualele realizări pe care le-ar avea pe parcursul turneului în care câștigătoarea încasează 1.000 de puncte.

În aceste condiții, dacă nu am lua în calcul faptul că suspendarea sa efectivă a expirat în iulie 2023, ci în martie 2024, Halep ar fi acum pe locul 1.141 WTA. În acest scenariu, ea ar putea să urce în top 100 WTA dacă va câștiga Openul de la Miami.

  • Obiectivul proxim al Simonei este să evolueze la Jocurile Olimpice de la Paris, iar pentru acest lucru, prezența sa este obligatorie la Billie Jean King Cup. Principalul criteriu de calificare la Jocurile Olimpice îl reprezintă clasamentul mondial WTA din data de 10 iunie 2024: jucătoarea trebuie să fie în primele 56 ale lumii. În plus, jucătoarea în cauză trebuie să figureze în Fed Cup (actuala Billie Jean King Cup) între ediția trecută a Jocurilor Olimpice și cea actuală, iar una dintre selecții trebuie să fi fost în 2023 sau 2024. Alt criteriu este ca jucătoarea să fi adunat, de-a lungul timpului, cel puțin 20 de prezențe în Billie Jean King Cup, criteriu pe care Simona nu îl îndeplinește (are 15 prezențe).

Rămâne de văzut care dintre scenarii va fi cel oficial, având în vedere că Halep ar urma să și lupte pe fond legal pentru a-și rezolva această problemă a clasamentului, dar și pentru a cere eventuale despăgubiri pentru suspendarea exagerat de mare și, în consecință, ca urmare a tărăgănării acestui caz mult prea mult timp.

Vestea convocării Simonei în echipa României pentru Billie Jean King Cup vine după o pauză de un an și jumătate în care ea nu a mai jucat tenis, din cauza problemelor de dopaj cu Roxadustat. Plecată spre Miami pe 11 martie, Halep s-a întâlnit în SUA cu căpitanul-nejucător al echipei României, Horia Tecău, și a discutat cu el despre forma fizică pe care o are.

  • Alături de Halep, Tecău le-a mai convocat pe Ana Bogdan, Anca Todoni și Jaqueline Cristian în echipa României pentru meciul cu Ucraina, din Billie Jean King Cup.
  • Ucraina va folosi următoarele jucătoare: Elina Svitolina, Lesia Tsurenko, Lyudmila Kichenok și Nadia Kichenok.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE