Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Laboratorul de Control Doping, reacție după ce Simonei Halep a vorbit de proba de sânge prelevată la București: ”Regulile s-au respectat”

Laboratorul de Control Doping din România (LCD) a venit cu o reacție după ce Simona Halep a declarat că probele de sânge au fost maltratate.

Astfel,  LCD România anunță că probele au fost păstrate la temperaturile standard stabilite de către organismele internaționale.

"Recepţia şi analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematogici şi a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepţia în laborator şi până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea şi predarea documentaţiei laboratorului către APMU şi ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Antidoping, ale Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi a documentelor complementare emise de AMA/WADA", se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial al instituţiei.

Laboratorul din București nu știa că sunt probele Simonei Halep

Mai mult decât atât, reprezentanții laboratorului din București, acreditat AMA/WADA, precizează că numele Simonei Halep nu a fost cunoscut de către angajații care au analizat probele respective.

”APMU (Unitate de Management a Pașaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator și a validității probelor pașaportului în numele custodelui pașaportului sportivului. Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU. Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al pașaportului sportivilor.

Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Antidoping, Standardului Internațional pentru Laboratoare și documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnișoarei Simona Halep”, se mai arată în comunicatul citat.

Simona Halep a dezvăluit că probele de sânge care au dus la decizia de suspendare au fost făcute la București

 Simona Halep a declarat, joi seara că în timpul procesului de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a suferit şocul vieţii sale, aflând că proba de sânge care i-a fost prelevată la Bucureşti a fost păstrată fără să se respecta regulile şi din acest motiv a fost suspendată iniţial pentru 4 ani.

Ea a dezvăluit că s-a simţit trădată ştiind că din cauza unei greşeli făcute de laboratorul din România îi putea fi distrusă cariera de 25 de ani.

 ”Atunci pentru mine a fost un şoc, este inexplicabil. Îmi e greu şi acum, am foarte multe emoţii, pentru că a fost cel mai mare şoc din viaţa mea. Să ştiu că proba prelevată la Bucureşti, când eu stau la 10 minute de laborator, a fost testată neţinându-se cont de regulile de păstrare. Nu a fost păstrat sângele la temperatura care trebuia.

Au fost două ore şi ceva în care sângele meu a stat la temperatură greşită. Dar şi aşa, proba mea de sânge a fost în valori normale şi nu a indicat nicio urmă de dopaj. Bineînţeles că şi cei de la tribunalul de la Lausanne au fost şi ei surprinşi că se poate întâmpla aşa ceva, mai ales că eram în acelaşi oraş şi eram foarte aproape de laborator. Iar eu mi-am exprimat şi acolo dezamăgirea că o carieră de 25 de ani poate fi distrusă prin neglijenţă”, a spus sportiva.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE