Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep așteaptă verdictul TAS. Când s-ar da decizia finală în cazul de dopaj și cum au fost tratate cazuri similare

Simona Halep "își joacă" la TAS "ultima carte" a carierei sale, după ce a fost suspendată patru ani pentru dopaj cu Roxadustat. Dacă pedeapsa va rămâne în vigoare, este posibil să-și încheie cariera, așa cum a spus și ea, având în vedere că are deja 32 de ani și jumătate.

Audierile de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne au început pe 7 februarie și durează trei zile. Însă asta nu înseamnă că verdictul va fi dat pe loc, imediat după finalizarea audierilor.

  • Cazul Simonei Halep este complex. De aceea, TAS a programat trei zile de audieri.
  • Decizia finală poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.
  • Elementul-cheie este pașaportul biologic, în care s-au găsit șase probe de sânge neconforme de-a lungul timpului, înainte și după ce ea a fost depistată pozitiv cu Roxadustat.
  • Avocații Simonei Halep susțin că ea a luat acel supliment contaminat timp de cinci zile.
  • Experții spun că sunt slabe șanse ca pedeapsa să-i fie anulată. În cel mai bun caz, ar exista o reducere de la patru ani la doi ani.
  • Patru ani este pedeapsa maximă în astfel de cazuri, adică exact cât a primit Simona.
  • Dacă va rămâne suspendată patru ani, Halep și-ar putea încheia cariera, așa cum a anunțatchiar ea într-un interviu pentru Euronews.
  • Data expirării suspendării ar fi 6 octombrie 2026.

Simona Halep, momente decisive la TAS

Faptul că TAS a decis ca totul să dureze trei zile se datorează câtorva aspecte: fie pentru că tribunalul a fost anunțat că vor fi aduse noi dovezi pentru a se rejudeca speța, fie pentru că, pur și simplu, cazul este foarte complex.

Cazul este cu adevărat complex, cel puțin dintr-un punct de vedere, cel al "neregulilor constatate în pașaportul biologic al Simonei", după cum a fost formularea celor de la ITIA (Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis), fără a da detalii. Însă tocmai aici este cheia.

Fostul antrenor al Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, și-a recunoscut vina pentru că echipa lui i-a dat jucătoarei acel supliment despre care spune că era contaminat. De altfel, Mouratoglou, fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre (directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou) au stat doar câteva zeci de minute în tribunal.

Astfel, Mouratoglu, cu care Halep a rupt legătura la începutul anului 2023, a dorit să o ajute pe Simona, asumându-și responsabilitatea. Iar faptul că a stat atât de puțin în fața completului de judecată ar putea sugera că el este conștient că decizia finală nu va mai depinde în niciun fel de el.

Iar aici trebuie precizat un aspect. Presupunând că Mouratoglou și Halep ar da în judecată compania care a furnizat respectivul supliment nutritiv contaminat, pe care Simona l-a luat doar cinci zile, discuția mai rămâne doar asupra pașaportului biologic al jucătoarei.

Iar un alt argument al ITIA este că "nivelul concentraţiei de roxadustat găsite în eșantionul pozitiv nu putea rezulta din cantitatea ingerată de jucătoare".

  • Principiul fundamental al pașaportului biologic al sportivului este acela de a monitoriza în timp anumite variabile biologice selectate care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât de a încerca să detecteze substanța sau metoda de dopaj în sine, potrivit Agenției Mondiale Anti-Doping.
  • Din august 2013 și până în martie 2023, Simonei Halep i s-au recoltat 56 de probe de sânge, dintre care șase au fost cu probleme. Este vorba de probele cu numărul 44 (8 martie 2022), 46 (27 aprilie 2022), 48 (22 septembrie 2022), 50 (13 decembrie 2022), 51 (23 decembrie 2022) și 52 (6 ianuarie 2023).

Astfel, deși putem presupune că argumentul contaminării acelui supliment rămâne valabil, Simona trebuie să explice cum se face că în organismul său au existat nereguli și înainte de a lua suplimentul, dar și după.

Este important de precizat că ITIA nu menționează ce natură au acele probleme găsite în cele șase probe neconforme din pașaportul biologic al lui Halep sau dacă este vorba despre prezența Roxadustat-ului în ele. În total, timp de zece ani, Simonei i-au fost prelevate 56 de probe de sânge care apar în pașaportul biologic.

Simona Halep ar putea afla pedeapsa finală peste câteva săptămâni sau luni

În ceea ce privește durata luării unei decizii, TAS are în față un caz complex, astfel că o concluzie ar putea dura de la câteva săptămâni până la câteva luni.

În direct la Euronews România, avocatul specializat în drept sportiv Sabin Gherdan a dat detalii în ceea ce privește durata unui verdict.

"Din punctul meu de vedere, s-a procedat cu celeritate. De obicei, având în vedere gradul de încărcare al TAS, spețele durează destul de mult, ani de zile. Însă eu, personal, îl cunosc pe Ulrich Haas, care este unul dintre arbitrii acestui complet și este un profesionist desăvârșit. Și având în vedere toată mediatizarea cazului, consider că vom avea parte de o hotărâre în termen destul de scurt, poate săptămâni sau câteva luni. Însă vom avea un termen destul de scurt, aceasta e părerea mea", a spus Sabin Gherdan.

Însă înainte ca acest caz să ajungă la TAS, verdictul instanței independente Sport Resolution a durat câteva luni, în cazul Simonei. Iar problema a reprezentat-o aici tot pașaportul biologic.

  • Comunicat ITIA: "Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023, la Londra, și a audiat martori și experți științifici, în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei, în cadrul procedurilor.  La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping, în temeiul articolului 2 din TADP: prezența și utilizarea Roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022, la US Open".

În cazuri de dopaj asemănătoare, decizia finală se ia după destul de mult timp. De exemplu, patinatoarea rusă Kamila Valieva a fost depistată pozitiv la trimetazidină în decembrie 2021 - la o zi după ce a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de iarnă, cu echipa Rusiei - iar verdictul final a venit abia pe 19 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că judecarea acestui caz a durat mai bine de doi ani.

În situația ei, pedeapsa a fost de patru ani de suspendare. În cazul rusoaicei, nu s-a luat în discuție pașaportul biologic, însă au existat alte probleme. Ea avea 15 ani la momentul depistării, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să beneficieze de confidențialitate, conform regulilor antidoping WADA. Dar cazul ei a fost făcut public. Aceasta a fost una dintre problemele mai complicate. Iar pedeasa de patru ani este cea maximă prevăzută, la fel ca în cazul Simonei.

În cazul Mariei Sharapova, ea a anunțat că a fost depistată pozitiv în martie 2016, după ce fusese testată pe 26 ianuarie, pe 6 iunie a primit suspendarea de doi ani, iar TAS a dat decizia în finală octombrie și i-a redus suspendarea la 15 luni.

Astfel, având în vedere toate aceste aspecte, verdictul final în cazul Simonei poate dura câteva luni. În plus, notorietatea cazului este una foarte mare, mai ales că vorbim despre un fost lider mondial al tenisului și câștigătoare a două turnee de Grand Slam.

În cel mai bun caz, dacă în cele șase probe neconforme din pașaportul biologic nu sunt probleme care să aibă legătură strict cu prezența Roxadustatului în corpul Simonei, este de așteptat o reducere a pedepsei, iar specialiștii vorbesc despre doi ani, adică o înjumătățire.

În orice caz, suspendarea rămâne, iar avocații specializați spun că ea nu poate fi anulată complet, tocmai din cauza problemelor cu pașaportul biologic. De la momentul în care Simonei i s-a comunicat suspendarea, a trecut mai bine de un an și cinci luni. Astfel, în cazul în care pedeapsa finală va fi redusă la doi ani, ea va putea juca din nou în octombrie 2024.

Cazul de dopaj al Simonei Halep. Cronologia evenimentelor

  • În august 2022, Simona Halep a jucat cu ucraineanca Daria Snigur, în primul tur de la US Open, unde a fost eliminată surprinător.
  • Pe 15 septembrie, Halep a anunțat că nu va mai evolua în sezonul 2022, pentru că are nevoie de o perioadă de recuperare după o operație la nas. Astfel, ultimul meci oficial a fost cel cu Daria Snigur, de la US Open. Acolo a și fost testată antidoping.
  • Pe 7 octombrie, Simona Halep a primit informarea că a fost depistată pozitiv la Roxadustat (FG-4592). Româncei i s-a trimis o pre-notificare pentru încălcarea unei reguli a codului anti-doping, pe temeiul articolului 2.1. din codul WADA.
  • Pe 21 octombrie 2022, Simona Halep (31 de ani) a fost suspendată provizoriu, așa cum prevede articolul 7.12.1 din Programul Antidoping (TADP).
  • 19 mai 2023 - Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.
  • 28-29 iunie 2023 - Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.
  • 12 septembrie 2023 - ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.
  • 14 septembrie 2023 - ITIA publică documentul de 126 de pagini prin care motivează suspendarea.
  • 24 octombrie 2023 - Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.
  • 27 noiembrie 2023 - Simona Halep nu apare în agenda de audieri a TAS.
  • 12 decembrie 2023 - TAS anunță decizia: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024

Pe durata suspendării provizorii, Simona nu are dreptul să concureze la niciun eveniment oficial de tenis aflat sub egida organismelor internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE