Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, fă-te bine: Secție ATI împărțită în trei corpuri de clădire. Spitalul județean Botoșani, copleșit de lipsa de personal

Spitale doar cu numele sunt cu sutele în toată țara, cu secții subdimensionate, lipsă de personal, de medicamente și aparatură. Toate acestea se traduc prin operații amânate și presiune uriașă pe cadrele medicale. Este și cazul Spitalului Județean de Urgență "Mavromati" din Botoșani, unde o femeie gravidă a murit după ce a fost ignorată ore bune de medici. 

La spitalul din Botosani tot ATI-ul este împărțit în trei corpuri de clădire, iar corpul principal, în care se află cele mai multe paturi, e situat la etajul șapte. Ceea ce face imposibilă evacuarea în siguranță a pacienților, în caz de urgență.

Mihaela Vizitiu este asistentă medicală în secția de terapie intensivă de la Spitalul Județean de Urgență "Mavromati" din Botoșani. De 36 de ani, are grijă de pacienții care ajung acolo în stare gravă.

Mihaela Vizitiu, asistent medical principal: "Este o secție foarte grea. În același timp este o secție ofertantă din punct de vedere profesional."

Am lucrat și lucrăm cu personal puțin, dar încercăm să facem față.

Claudia Malancea, medic șef ATI: "Adresabilitatea a crescut, timpul de ședere a crescut, de altfel, iar complexitatea cazurilor a crescur în ultima perioadă."

Avem pacienți care au un termen de ședere si de 30 de zile.

Prioritar este tratamentul medicamentos și celelalte proceduri, dar când pot, medicii de la "Mavromati" țin loc și de psiholog și kinetoterapeut, pentru că aceste posturi sunt vacante de luni de zile.

Mihaela Vizitiu, asistent medical principal: "Tratamentul unui pacient de terapie intensivă înseamna de multe ori nu termini într-o oră.

Dacă îți rămâne timp, te ocupi și de partea asta. Bine, acum, în timp ce îi faci o injecție unui pacient, dacă e conștient, poți face un pic de psihologie cu el, un pic de psihoterapie."

De câți medici ar mai fi nevoie la ATI

La secția ATI ar mai fi nevoie de șapte medici, 13 asistenți, 19 infirmiere și 20 de brancardieri. Tot acest deficit înseamnă mai multa muncă pentru personalul existent, zile de concediu pe care nu și le pot recupera, dar mai ales - alegerea priorităților.

Monica Adăscăliței, manager interimar: "E un deficit. Gândiți-vă că, la moment sunt secții in care un singur asistent și un singur infirmier deservesc mai multe paturi în gardă. Dacă se întâmplă o urgență în același timp în mai multe locuri, e destul de greu de gestionat."

Marilena Preda, asistent șef ATI: "Nu putem în fiecare zi să asigurăm asistente de anestezie pe fiecare sală de operație. Și atunci prioritatea devine intervenția chirurgicală de urgență."

Jurnalist: "Asta înseamnă că se pot și amâna?"

Marilena Preda, asistent șef ATI: "Sigur ca da. Se pot amâna, s-au amânat și se vor mai amâna, cu siguranță."

În total, secția de terapie intensivă a spitalului din Botoșani are 40 de paturi, dispuse în trei corpuri diferite de clădire. În compartimentul principal sunt cele mai multe locuri: 20.

Claudia Malancea, medic șef ATI: "Suntem subdimensionați ca și spațiu, aparatura este din ce în ce mai multă, spațiul de depozitare este deja limitat, nemaivorbind de situarea acestei secții la etajul șapte a spitalului. În caz de, Doamne, ferește, un incident, partea de evacuare este aproape imposibilă."

Marilena Preda, asistent șef ATI: "Faptul că suntem la etajul șapte contravine total legii și posibilității din punct de vedere al ISU, aici mă refer. E o problemă foarte mare vis-a-vis de posibilitatea evacuării pacienților."

Spitalul Județean Botoșani a fost chiar în urmă cu două săptămâni în centrul unui scandal uriaș, după ce o tânără de 25 de ani, însărcinată în luna a treia, a murit acolo, pentru că medicii nu i-au acordat la timp îngrijiri. Un control dispus de Ministerul Sănătății a scos la iveală numeroase nereguli în modul de desfășurare a activității.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE