Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, fă-te bine. Spitalul din Victoria vrea să trăiască

Declarația ministrului Sănătății prin care spitalele mici care nu oferă condiții de tratament pentru pacienți s-ar putea transforma în centre ambulatorii a speriat autoritățile locale din orașul Victoria, județul Brașov. Singurul spital care deservește peste 20.000 de oameni a fost redeschis în 2021 din donațiile societății și cu bani de la bugetul local. A fost renovat, iar pentru populația îmbătrânită din zonă reprezintă speranța zilei de mâine.

Olimpia Bucșa, pacientă: ”Cât am fost de bolnavă  și nu am putut să merg nicăieri că din Ucea cu ce să mergi.”

Doamna Olimpia Bucșa are 78 de ani și s-a internat recent la Spitalul din Victoria din cauza unor probleme de spondiloză. Fără posibilități de deplasare în alte orașe, unitatea medicală a fost singura șansă a ei pentru recuperare.

Olimpia Bucșa, pacientă Spital Victoria: ”Foarte greu, foarte greu, că nu avem mijloc de transport, soțul este în etate, eu în etate, am stat doi ani fără tratament și nu am mai putut, a trebuit să viu.”

Într-o situație asemănătoare s-a aflat și domnul Gliga care la 68 de ani are nevoie de fizioterapie după o operație de menisc. Secția de recuperare a spitalului are programări până la finalul anului 2024.

Octavian Gliga, pacient Spital Victoria: ”Faptul că spitalul a revenit după atâția ani este extraordinar pentru toată zona.”

Cel mai apropiat spital este la 40 de km

În 2011, Spitalul Orășenesc Victoria a fost desființat prin Hotărâre de Guvern. La vremea respectivă funcționau cinci secții de spitalizare continuă, două dintre ele cele mai importante fiind chirurgia și ginecologia. De altfel, spitalul beneficia de 150 de paturi. În anul 2021 spitalul a fost înființat tot prin Hotărâre de Guvern.

Acum spitalul are doar 50 de paturi și patru secții. Este renovat și dispune de aparatură modernă. Autoritățile spun că au în derulare proiecte de peste cinci milioane de euro, bani folosiți pentru eficientizare termică, dar și pentru noi dotări, printre care și o secție de îngrijiri paliative. Declarația ministrului Sănătății, conform căruia spitalele orășenești ar putea fi transformate în centre ambulatorii a provocat teamă.

Camelia Bertea, primar Victoria: ”Nici nu vreau să mă gândesc la această variantă. Copilașii noștri, în situația în care s-ar închide din nou, ar trebui să fie duși iar la Sibiu, la Făgăraș, ceea ce foarte mulți nu-și permit acest lucru. Avem secția de boli interne, populația orașului este vârstnică, această secție este în permanență plină. Nu mai discut de fizioterapie unde avem programări la spital până în anul 2024 la sfârșit pe partea de spitalizare continuă. Deci ar fi un dezastru să se închidă din nou spitalul.”

Florin Popa, manager Spitalul Orășenesc Victoria: ”Pacienții care sunt spitalizați provin din consulturile din ambulator. Bănuiesc totuși că este o informație care în niciun caz nu ar putea să se confirme pentru că am prejudicia populația din zonă de multe servicii medicale care sunt absolut necesare pentru ei. Nouă ne este greu să trimitem un pacient într-un alt spital din lipsă de spațiu și de posibilități de primire în alte spitale.”

Spitalul Orășenesc Victoria este singurul care deservește o populație de peste 20.000 de locuitori. Dacă s-ar desființa a doua oară, oamenii ar fi nevoiți să meargă la spitalul din Sibiu, aflat la 57 de km, la Făgăraș la aproape 40 de km sau la Brașov la 100 de km distanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE