Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ar trebui închise spitalele neconforme și neperformante? Răspunsul președintelui Colegiului Medicilor din România

Cazul femeii care a născut pe trotuarul din curtea spitalului din Urziceni a tras multe semnale de alarmă. Problema este una extrem de gravă, iar Guvernul a inițiat deja măsuri. Însă întrebarea care se pune este ce măsuri concrete trebuie luate.

La această întrebare a încercat să răspundă președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.

Daniel Coriu: "Trebuie să existe niște măsuri de sistem"

"Probabil un gest de onoare, o demisie de onoare trebuia să existe, dar nu eu trebuie să dau sfaturi în această direcție. Noi ar trebui să analizăm cum s-a putut întâmpla un asemenea fapt, de ce spitalul a permis acest lucru. Cred că, dacă am face acest lucru, am putea să evităm repetarea unor astfel de greșeli.

Din păcate, nu este primul caz. Am mai avut, acum câteva luni, un caz la Mangalia, în care într-un spital nu exista linie de gardă corespunzătoare și s-a evitat un final nefericit. Deci trebuie să existe niște măsuri la nivel de sistem ca acele spitale care nu-și îndeplinesc menirea de a îndeplini servicii de calitate să fie cumva transformate în alte tipuri de unități sanitare, în spitalizări de zi sau alte forme de funcționare.

Pentru că oamenii se uită pe site-ul spitalului și văd că spitalul este frumos, este vopsit, are echipamente noi și se spune că poate oferi servicii de spitalizare continuă. Ceea ce, din păcate, am văzut că nu este adevărat. Trebuie să creăm mecanismele necesare. Demițând un manager, nu am rezolvat absolut nimic, pentru că sunt absolut convins că situația se va repeta. Deci trebuie să rezolvăm problema sistemic", a spus Daniel Coriu, la emisiunea Vocile care Contează, de la Euronews.

Între timp, consilierii locali din Urziceni au propus un proiect de hotărâre pentru revocarea din funcție a managerului spitalului, Daniela Elena Ianuș. Aceasta a precizat, cu o seară înainte, că nu-și dă demisia. Potrivit acesteia, în cazul femeii de 24 de ani care a născut pe trotuar, personalul medical a procedat conform procedurii atunci când a chemat ambulanța, pentru că spitalul nu dispunea de medic specialist în obstetrică-ginecologie.

În aceeași zi, la același spital, un pacient a murit la scurt timp după ce medicul care l-a consultat i-a permis să plece acasă.

Ar trebui închise spitalele neconforme?

S-a ridicat chiar și problema închiderii spitalelor neconforme sau neperformante și există multe voci care susțin ferm această decizie. Însă președintele Colegiului Medicilor din România susține că nu este o variantă bună. Însă el propune o soluție.

"Spitalele românești sunt construite înainte de 1990, când România avea o populație de 22 de milioane de locuitori, se afla într-un boom industrial și aceste spitale au fost adaptate la acele timpuri. Ce avem astăzi e diferit. A scăzut populația la 19 milioane și avem o populație predominat bătrână, de peste 60 de ani. Deci trebuie cumva ca sistemul medical să se adapteze la această nouă realitate.

Dar s-a încercat în 2011 închiderea unor spitale pe aceleași considerente foarte corecte. Nu trebuie să-l închidem pentru că pot spune cu siguranță că spitalul din Urziceni este principalul angajator. Foarte multe persoane importante din spital au soțiile care lucrează acolo. Va fi o rezistență fantastică, nu poți să închizi un astfel de spital.

Dar în schimb, să-l transformi, să nu mai fie spital, să fie spitalizare de zi, sau o altă formă, să reinventăm cumva această unitate sanitară pe care haideți să nu o mai numim spital, pentru că nu este spital, nu oferă servicii medicale de calitatea unui spital.

Dar ar putea să fie foarte bine un centru de urgență, un centru de permanență care să rezolve problemele urgente și bineînțeles cele care sunt complexe să fie trimise mai departe, într-un spital de rang superior. Deci închiderea nu are o penetranță bună în populație. Cred că trebuie evitat acest cuvânt.

Legat de finanțare, 43% din bugetul de sănătate merge spre spital. Este foarte mult. Inclusiv peste aceste spitale. Iar acele spitale care își fac treaba, acele spitale mari, de urgență, spitale județene, care au nevoie de finanțare, de fapt nu sunt finanțate. Pentru că noi împărțim aceleași bugete cu spitalele de rang inferior, care din nefericire nu-și fac treaba, pun o perfuzie unui pacient care este trimis mai departe. Ei își încasează banii de la Casa Națională. Cam asta e ceea ce se întâmplă în ziua de astăzi.

Din punctul meu de vedere, societatea civilă este extrem de importantă. Eu am avut șansa să lucrez în SUA câțiva ani. Acolo societatea civilă este foarte consolidată și este cea care realizează sănătatea democrației. În România, de când societatea s-a dezvoltat, constatăm cu toții că acest lucru se întâmplă și în România, nu am ajuns la performanța sistemului din SUA, dar suntem pe un drum bun datorită unei societăți civile din ce în ce mai puternice", a explicat Daniel Coriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE