Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția managerului spitalului din Urziceni după un deces și o naștere pe trotuarul unității pe care o conduce: "Nu îmi dau demisia"

Spitalul din Urziceni se confruntă cu două cazuri considerate revoltătoare, care au avut loc la interval de câteva ore. O femeie a născut pe trotuarul unității medicale, iar în aceeași zi, un pacient a murit la scurt timp după ce medicul care l-a consultat i-a permis să plece acasă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demisii și a declanșat deja o anchetă.

Managerul spitalului din Urziceni, Daniela Elena Ianuș, a vorbit pentru Euronews și a dat detalii despre cele întâmplate. Potrivit acesteia, în cazul femeii de 24 de ani care a născut pe trotuar, personalul medical a procedat conform procedurii atunci când a chemat ambulanța, pentru că spitalul nu dispunea de medic specialist în obstetrică-ginecologie.

Managerul spitalului din Urziceni: "Noi nu avem niciun medic urgentist"

"Eu pot să vă spun că la ora 05:14, astăzi, la CPU, s-a prezentat o pacientă însărcinată, cu mijloace proprii, însoțită de soț și de soacră, acuzând dureri în zona mijlocului. Întrucât spitalul nostru este un spital de gradul 4, nu are linie de gardă de obstetrică-ginecologie, ci doar de medicină internă și chirurgie. Sunt liniile obligatorii pentru un spital de gradul 4.

Asistenta de serviciu din CPU, după ce a discutat cu pacienta și cu aparținătorii, a considerat că, pentru siguranța pacientei, prima urgență este să sune la 112 pentru a solicita de urgență o ambulanță care să transporte pacienta la cel mai apropiat spital competent, cu linie de gardă obstetrică-ginecologie, unde putea să nască în siguranță.

I-a comunicat pacientei și aparținătorilor acest lucru, că a sunat la ambulanță și a procedat la înregistrarea pacientei în registrul de consultații, exact cum prevede procedura. La un moment, dat, în timp ce efectua aceste manevre, a observat că pacienta a ieșit din cabinet, în curtea spitalului, a ieșit după ei, i-a chemat să revină în CPU, dar aceștia au refuzat, au zis că stau afară.

Am verificat pe camerele de supraveghere, pacienta a venit pe picioare, a intrat în CPU, a ieșit din CPU pe picioare. Nu avea cine să-i facă examenul sumar. În compartimentul de primiri urgențe trebuie să fie de gardă medici urgentiști. Noi nu avem absolut niciun medic urgentist, au fost scoase posturile la concurs de nenumărate ori. Avem asistente și medici de gardă pe secțiile spitalului, care au în îngrijire pacienții internați pe secție.

Pentru că n-a mai avut timpul efectiv (n.r.: de ce medicul nu i-a făcut examenul pacientei?), totul a durat un sfert de oră. Nu am de unde să știu (n.r.: în ce stare era pacienta), nici noi nu am apucat să vorbim cu persoanele care au fost de serviciu. Eu nu am văzut acele filmulețe, eu mă uit pe înregistrările noastre, pe care le pot pune la dispoziție oricui dorește și din care se vede că asistenta a ieșit după pacientă să o cheme în CPU", a spus Daniela Elena Ianuș.

Un bărbat a murit la câteva ore după ce medicul care l-a tratat i-a permis să plece

În cazul celuilalt pacient, urmările au fost grave. Acesta a fost consultat, i s-a făcut un algocalmin injectabil, însă peste câteva ore a murit. Acesta ceruse să fie lăsat să plece acasă.

"Eu consider că nu este un lucru pe care îl puteam eu, ca manager economist, să îl gestionez. Există proceduri în spital, personalul a fost instruit, știau cum să procedeze, tocmai de acea vrem să lăsăm anchetele să meargă și apoi vom lua măsuri.

În acest caz (n.r.: al pacientului care a murit la câteva ore după ce medicul i-a dat voie să plece acasă), am înțeles că medicul de gardă de pe linia medicină internă l-a consultat, a fost chemat în CPU, i s-au luat constantele, tensiune, puls, saturație, i s-a făcut un EKG și nu prezenta niciun fel de probleme. I s-a administrat un tratament, a stat sub observația medicului aproximativ două ore, după care pacientul a spus că se simte bine și că vrea să plece acasă. Medicul i-a recomandat, se vede în foaia CPU, un consult cardiologic mai amănunțit.

Eu nu pot să mă pronunț că un medic a greșit sau că a diagnosticat greșit. Probabil că va fi o anchetă. Asta nu o cred (n.r.: faptul că pacientului i s-a spus: 'ai stat două zile, mai poți aștepta 20 de minute'), îmi permiteți să nu cred chestia asta? Nu cred, personalul nostru nu face așa ceva. Deci am o reținere în a crede", a explicat Daniela Elena Ianuș.

De ce nu a fost trimis pacientul la alt spital, pentru investigații mai amănunțite

"Pentru că știu că, pe partea cardiologică, prima și singura investigație pe care o putem face în weekend sau noaptea este EKG. Din ce mi-au spus medicii, chiar dacă ar fi avut ceva din urmă, ar fi apărut pe EKG. Domnului nu i-a apărut absolut nimic.

Din păcate, este marele nostru of, al spitalelor de provincie. Medicii noștri, în loc să trateze pacienții, stau ore întregi să primească acceptul unui spital din București să ne primească pacienții pe care dorim să-i transferăm și cărora dorim să le acordăm o șansă", a precizat managerul spitalului.

  • Managerul spitalului nu este medic de profesie, ci economist, iar potrivit Euronews, aceasta are un salariu de 17.000 de lei.

"Nu am absolut niciun spor, decât salariul prevăzut de lege", a precizat Daniela Elena Ianuș.

Ministrul Sănătății i-a cerut managerului să demisioneze și i-a dat o amendă de 4.000 de lei.

"Nu am avut timp (n.r.: să conteste amenda primită), este ultima problemă pe care o am în acest moment. Nu (n.r.: referitor la demisia pe care i-a cerut-o ministrul Sănătății), consider că, pentru activitatea pe care am avut-o în acești 6 ani și jumătate, nu am de ce să-mi dau demisia", a explicat managerul.

Potrivit unui studiu făcut în 2019, în spitalul din Urziceni ar fi existat opt cazuri în care pacienților li s-ar fi pretins mită.

"Eu nu am cunoștință să se ceară mită și nu am cunoștință nici de acest clasament", a precizat Daniela Elena Ianuș.

  • Bugetul spitalului din Urziceni este de 6 milioane de euro.

"Este un buget care provine din contractul cu Casa pentru serviciile pe care le facem, nu este un buget picat din cer. Spitalele sunt finanțate după serviciile pe care le fac pentru pacienți, deci după internări, după spitalizări de zi și spitalizări continue. Nimeni nu ne finațează cu un leu fără ca această finanțare să aibă o activitate în spate", a spus Daniela Elena Ianuș.

Aceasta a explicat de ce ocupă postul de manager al unui spital, deși nu are studii medicale.

"Facultate care, după 1990, este facultatea de management (n.r.: referitor la studiile pe care le are), deci am studii în management. Legislația nu am făcut-o eu, legea 95 prevede că manageri de spital pot fi economiști, juriști sau medici.

Am participat la un concurs. Am făcut parte din consiliul de administrație, era într-o situație dificilă spitalul și am considerat că pot manageria astfel încât situația financiară și situația medicilor din spital să se îmbunătățească. Da (n.r.: s-a îmbunătățit). În 2017, aveam 12 medici, acum sunt 23", a explicat Daniela Elena Ianuș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE