Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeia care a născut pe trotuar, ajutată doar de o asistentă. Director: ”În Ialomița există un singur medic la ambulanță de gardă pe tot județul”

Cazul femeii care a născut pe trotuar, în curtea Spitalului din Urziceni, scoate la iveală lipsurile sistemului medical din România. Tânăra de 24 de ani ce intrase în travaliu a fost ajutată de o asistentă de la serviciul de Ambulanță, în condițiile în care în județul Ialomița ”există un singur medic la ambulanță de gardă pe tot județul care acoperă de la Fetești până la Sinești”, a declarat dr. Tigeliu Ioan Păun, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița, în direct la Euronews România.

Dr. Păun a explicat că un echipaj format din asistent medical și ambulanțier a intervenit în cazul femeii care a născut pe trotuar., în curtea spitalului din Urziceni.

”Echipajul care a ajuns după primirea solicitării a observat pacienta culcată pe jos, lângă ghereta de la ieșirea din curtea spitalului. Imediat au coborât la ea, ceea ce asistenta a observat prima oară a fost faptul că pacienta era deja în cursul travaliului. Se vedea capul copilului în acel moment”, a declarat dr. Tigeliu Ioan Păun, în direct la Euronews România.

Directorul medical al Ambulanței Ialomița: ”Această pacientă ar fi trebuit să se afle în camera de primiri urgențe a spitalului Urziceni”

Directorul medical al Serviciului de Ambulanță Ialomița a confirmat că tânăra aflată în travaliu era singură în curtea spitalului.

”Din păcate, scena aceasta nu este normală. În momentul în care faci apelul prin 112 pentru transferul unui pacient dintr-un spital în celălalt, pacientul așteaptă acolo la spitalul care trimite. Această pacientă ar fi trebuit să se afle în camera de primiri urgențe a spitalului Urziceni.

Din ceea ce am înțeles de la doamna manager a spitalului, pacienta a fost văzută la camera de gardă, la Primiri Urgențe. Bănuiesc că i s-a luat măcar o tensiune, o alură ventriculară, o saturație de oxigen, a fost întrebată despre sarcină. Altfel nu se poate”, a mai precizat dr. Păun.

Cazul femeii care a născut pe trotuar: ”Deja capul copilului se vedea. Nu mai puteai să o mobilizezi în acel moment”

Directorul medical al Ambulanței Ialomița a menționat că asistenta medicală a fost nevoită să asiste nașterea deoarece gravida nu mai putea fi transportată spre spital.

Deja capul copilului se vedea. Nu mai puteai să o mobilizezi în acel moment, adică o să o iei de acolo, să mai pierzi câteva secunde bune, să o urci pe targă și apoi în ambulanță... Acesta a fost motivul pentru care au acționat la fața locului”, a precizat el.

Dr. Tigeliu Ioan Păun a dat asigurări că nou născutul, o fetiță, este în stare bună.

”Copilul a fost chiar foarte bine de la naștere. Se vede în niște poze ulterior în ambulanță. Copilul este colorat, arată foarte bine. Am înțeles că au ajuns foarte bine la Spitalul de Urgență din Slobozia. Am înțeles că este într-o stare generală foarte bună. Are 2,8 kg la naștere”, a menționat directorul medical al Ambulanței Ialomița.

Directorul Ambulanței Ialomița respinge acuzațiile în cazul bărbatului care a murit după ce a fost trimis acasă de medicii Spitalului Urziceni

De asemenea, dr. Păun a respins acuzațiile familiei unui bărbat care susține că ambulanța a ajuns la intervenție într-o oră, iar pacientul nu a mai putut fi salvat.

”Apelul la numărul de urgență 112 a fost făcut de către familie la ora 3:23. După fișă și date clare, ambulanța a plecat la 3:27 și a ajuns la caz la 3:56 de minute. De la Urziceni la Fierbinți Târg sunt 29-30 de kilometri. Ambulanța a făcut cam jumătate de oră, ceea ce este timpul normal de ajunge pe o asemenea distanță”, a menționat directorul Ambulanței Ialomița.

Medicul a explicat că ”nu putea să fie ceva mai aproape” de caz în condițiile în care și o ambulanță care ar fi pornit fie de la București, fie de la Urziceni ar fi avut de parcurs aceeași distanță.

”Din păcate nu cred că la momentul acesta se poate rezolva din cauza lipsei de personal. Așa cum spitalul Urziceni are o lipsă mare de personal, și la serviciile de Ambulanță ne confruntăm cu aceeași problemă. La nivel de medici suntem subdotați cam toate județele din zona aceasta a țării, în zona de sud a țării”, a mai afirmat directorul medical.

Întrebat de ce a murit tânărul de 32 de ani, directorul medical la Ambulanței Ialomița a subliniat că și în acest caz a intervenit la fața locului tot un echipaj cu asistent și cu ambulanțier

”Și la acest caz, tot un echipaj cu asistent și cu ambulanțier a ajuns. Pe județul Ialomița există un singur medic la ambulanță de gardă pe tot județul care acoperă de la Fetești până la Sinești.

E foarte puțin și în același timp. Și medicul era plecat cu un caz - un transfer de la Spitalul Slobozia către spitalul Floreasca”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE