Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Rafila cere demisii în cazul femeii care a născut pe trotuar, în fața spitalului din Urziceni. ”Nu putem să avem spitale care nu au interes în niciun fel pentru pacienți”

Ministrul Sănătății a catalogat drept un ”eveniment scandalos” cazul femeii care a născut pe trotuar în fața spitalului din Urziceni și a cerut ca managerul unității medicale să-și dea demisia de onoare sau să fie demis de către primarul orașului. Alexandru Rafila a mărturisit că a văzut o singură dată o astfel de imagine, pe când era student, în anul 1985, și nu și-a închipuit că ”după 38 de ani aceste lucruri mai pot să se întâmple în România, țară membră a UE”. De asemenea, Inspecția Sanitară de Stat a amendat managerul spitalului Urziceni, medicul de gardă și asistenta medicală în acest caz.

Alexandru Rafila a reamintit că femeia care a născut pe trotuar venise neînsoțită la spitalul Urziceni și a ajuns să nască pe trotuar în fața unității medicale, fiind asistată de un echipaj de ambulanță.

”Ceea ce a tulburat foarte mult opinia publică, pe bună dreptate, o imagine pe care credeam că nu o să mai revăd. Am văzut-o o singură dată în anul 1985 la un spital din București. Eram student la vremea aceea și am văzut o situație similară în curtea spitalului - o femeie care a născut în curte.

Din 1985 până acum sunt 38 de ani. Și nu îmi închipuiam că după 38 de ani aceste lucruri mai pot să se întâmple în România, țară membră a UE”, a afirmat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a vorbit inclusiv despre ”principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical, cel al umanității, empatiei, responsabilității în fața unui om care are nevoie de ajutor”.

”Nu discutăm despre calificarea profesională a celui care este de gardă, ci despre un personal medical care trebuie să fie cu grijă pentru pacienți, să vadă ce probleme are și să-l ajute.

Nicidecum să-l îndrume spre ieșirea din spital ca să o preia o ambulanță. E un lucru foarte serios, foarte grav și trebuie să lucrăm foarte mult timp.

Este în mod evident o problemă foarte serioasă și fac un apel public către întreg personalul medical să acorde asistență medicală cu empatie și cu grijă tuturor pacienților”, a afirmat Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că a trimis o echipă a Inspecției Sanitare de Stat pentru a face verificări la Spitalul din Urziceni, o unitate medicală care este în subordinea Primăriei.

”Degeaba am o secție de obstetrică ginecologie într-un spital care nu are medic sau nu are asistenți medicali calificați. Trebuie să lucrăm împreună cu autoritățile locale să înțeleagă toată lumea că existența unei unități sanitare este pentru a acorda asistență medicală, nu pentru ca să existe pur și simplu.

Chiar dacă nu stă în puterea mea, cred că o demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unități medicale de către primarul din Urziceni ca urmare a acestui eveniment scandalos eu cred că este și morală și potrivită și vine și unei așteptări din partea populației

Nu putem să avem spitale care nu au interes în niciun fel pentru pacienți sau interes selectiv pentru pacienți, mai ales când vorbești despre o femeie gravidă.”, a mai menționat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a evidențiat că ”nu a fost o naștere complicată”

”Faptul că doi colegi de la serviciul de ambulanță au putut să asiste această naștere în condiții improvizate, în exterior, iar copilul și mama sunt bine. Arată de fapt că ei puteau foarte bine să fie asistați în interiorul spitalului de către cei care erau, indiferent de specialitatea medicului care era de gardă. Existau acolo asistenți medicali.

Și copilul și mama au fost transferați la maternitatea din Slobozia. Sunt bine până în momentul de față. Starea lor de sănătate este bună. Nu sunt probleme. Un copil de 2.800 de grame”, a mai menționat ministrul Sănătății.

Amenzi aplicate la Spitalul din Urziceni, după ce o femeie a născut pe trotuar

Inspecția Sanitară de Stat a constatat că la spitalul din Urziceni există mai multe nereguli descoperite ca urmare a cazului femeii care a născut pe trotuar.

”S-a constatat că acolo există în structura spitalului o secție de obstetrică și ginecologie cu 25 de paturi și cinci de neonatologie. Nu există medici nici de neonatologie, nici de OG și nici medic anestezist după orele 15.

Pacienta care s-a prezentat la spital a venit cu mașină personală. A ajuns la compartimentul de primiri urgențe unde înțeleg că a fost văzută de o doamnă asistent. În normal, doamna asistent trebuia să solicite investigații din partea medicului de gardă. Medicul de gardă nu a fost chemat, timp în care doamna asistent s-a gândit să sune la 112 ca să solicite transferul interclinic al pacientului. (...)

Colegii mei au sancționat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Sancțiunea este maximă ca persoană fizică. O să mă întrebați de ce sacțiunea nu este mai mare...

Există și sancțiune de 30.000 de lei, dar asta trebuie să o dai spitalului. Efectiv banii să îi luăm din propriul buzunar sau din medicamentele pacienților ca să plătim o asemenea amendă.

A fost sancționată doamna asistent care nu a respectat procedurile de examinare și investigare să solicite medicul, tot cu 4.000 de lei. Și medicul de gardă pentru că nu și-a îndeplinit atribuțiile.

Și domnul director medical avea atribuții la fel ca doamna manager. Înțeleg că între timp s-a internat într-un spital și e în concediu medical”, a afirmat inspectorul șef al Inspecției Sanitare de Stat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE