Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi mai mari pentru neplata parcării. Neachitarea notei de constatare ar atinge amezi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei

Șoferii care își parchează mașinile pe locurile administrate de Primăria Capitalei, fără a plăti însă tariful de cinci lei pe oră perceput de autorități, ar putea fi sancționați mult mai aspru. Un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică prevede majorarea amenzii pentru neplata parcării până la valoarea de 2.500 de lei. 

La acest moment, sancțiunea pentru neplata parcării este de 200 de lei. Mai întâi este emisă o notă de constatare, plasată pe parbrizul mașinii, în dreapta șoferului. Dacă șoferul nu achită în termenul legal, fapta devine contravenție.

Cu cât riscă să fie sancționați cei ce nu plătesc amenda la timp 

Prin proiectul de hotărâre publicat în dezbatere publică, Primăria Capitalei propune ca neachitarea penalității în cuantum de 200 de lei, stabilită prin nota de constatare, să fie sancționată cu amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoanele fizice. 

Valorile prevăzute în proiect sunt considerate mult prea mari de șoferii din București, chiar dacă mulți dintre ei sunt de acord cu sancționarea celor care nu plătesc parcarea. În acest moment, Primăria Capitalei administrează aproximativ 20.000 de locuri de parcare. Un număr insuficient raportat la cele peste 1.5 milioane de mașini înmatriculate numai în București. 

”Amenda mi se pare cam mare, raportat la salarii și la pensii, e exagerată. Nu că nu ar fi legal și normal să plătească, dar raportat la salarii și pensii, mi se pare exagerată”, spune un cetățean. 

”E practic valoarea pensiei mele, de 2.500 de lei”, spune un altul. 

De mai multe săptămâni, angajații companiei municipale verifică dacă șoferii au plătit parcarea cu ajutorul unor mașini inteligente, dotate cu patru camere video care scanează, în timp real, numerele de înmatriculare ale autoturismelor parcate pe locurile marcate cu albastru și administrate de Primăria Capitalei. Anterior, verificarea era făcută la pas de angajații municipalității, cu ajutorul unui aparat de scanare, însă eficiența era mult mai redusă.

De la 1 martie, în București există un tarif unic, de cinci lei pe oră, pentru locurile de parcare marcate cu vopsea albastră. Șoferii pot alege și plata unui abonament zilnic, în valoare de 30 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE