Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Propunere: Taxe locale mai mari în București. Primăria Capitalei vrea creșterea taxelor locale cu 13,8%, de anul viitor

Taxele și impozitele pentru mașini, case și terenuri ar putea crește cu 13,8% de anul viitor în București. Și tarifele pentru locurile de parcare ar putea crește. Măsura apare într-un proiect al Primăriei Capitalei care va fi propus la vot în ședința de joi.

Consiliul General al Municipiului București va vota în această săptămână creșterea impozitelor și taxelor locale cu rata inflației de 13,8%.

De menționat este că, începând cu anul 2024, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%.

Totodată, se modifică și taxele pentru locurile de parcare. Acestea sunt acum cuprinse între 300 și șase sute de lei pe an, iar pentru anul viitor se vor plăti, în funcție de zonă de la 341 la 683 de lei pe an.

Nu în ultimul rând, cresc și impozitele pe casă. În funcţie de materialele din care este făcută clădirea impozitul va fi între 170 şi 1.351 lei/mp.

Și anul viitor se menține bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitului pe clădiri, pe teren și mașini pentru întregul an. Aceasta este tot 10%.

ANAF: Dobânzile și penalitățile de întârziere la plata taxelor

ANAF a publicat un document informativ cu obligațiile de plată datorate pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorectă a obligațiilor fiscale.

Atfel, pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor fiscale principale se datorează dobânzi și penalități de întârziere.

Dobânzile și penalitățile de întârziere se calculează din ziua imediat următoare expirării termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, și se fac venit la bugetul căruia îi aparține creanța principală.

Nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligații fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum și sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor și sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE