Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxe mai mari la căminele studențești din cauza prețurilor la utilități

Prețurile tot mai mari pentru utilități au dus și la creșterea taxelor de cazare în căminele studențești. Luni începe noul an universitar, iar studenții vor plăti în medie cu 100 de lei în plus.

Mai multe universități au decis să mărească taxele de cazare în căminele studențești din cazua creșterii facturilor. În medie, aceste taxe au fost mărite cu aproximativ 100 de lei, însă sunt și universități care au dat o cifră simbolică sau nu au mărit încă aceste taxe de cazare. Spre exemplu, la Universitatea din București, taxele s-au mărit cu 10 lei. O astfel de cameră costă 190 de lei și aici pot fi cazați trei studenți. De asemenea, această cameră are și propria baie

„Condițiile nu sunt excelente, dar pentru preț bănuiesc că e la ce te aștepți. Sunt mai mulți colegi care stau aici, e o experiență diferită și e prețul mai mic. Pentru mine a fost o experiență plăcută și raportat la tot ce se întâmplă în lume cu prețurile, cu energia și așa mai departe, chiar mi se pare un loc unde poți să beneficiezi de anumite lucruri. Într-adevăr cei șapte ani de acasă trebuie să existe în orice comunitate, dar mereu a fost curat”, spune un student.

Însă, nu toți studenții sunt mulțumiți de condițiile de cazare.

„Căminele s-au degradat de la an la an. Când am venit aici acum trei ani, băile erau renovate, era hârtie igienică la fiecare baie, era dezinfectant, era săpun, se curăța în fiecare zi, nu erau atâția gândaci, acum nu mai este cume ra, sunt gândaci peste tot, e puzderie, cuib, degeaba fac ei dezinsecție”, spune un student.

Cu cât au crescut taxele de cazare

Taxele de cazare în cămine au crescut cu 100 de lei la Academia de Studii Economice sau la Universitatea de Științe Agronomice din București, în timp ce la Universitatea din București au crescut cu doar 10 lei, iar Politehnica nu a mărit deloc taxele în acest an calendaristic. Cele mai ieftine camere costă în jur de 160 de lei și cele mai scumpe, în jur de 500 de lei.

„În moemtnul de față, o cameră de cămin, în fucnție și de gradul de confort, este între 160 de lei și 190 de lei pentru studenții de la buget și între 260 de lei și 310 lei pentru studenții de la taxă, taxele au crescut cu 10 lei față de anul trecut. Calculele au fost făcute confrom facturilor pe care le primim și firește ne gândim și la studenți. Așteptăm să vedem ce înseamnă facturile pentru la iarnă, acum nu ne așteptăm la minuni, dar nu cred că vor avea de suferit studenții din cămine”, a explicat Mugur Zlotea, prorector al Universității din București.

„Vom menține tarifele de cazare de anul trecut, un student va plăti 250 de lei pe lună, până în luna decembrie, când, din calculele pe acre le avem acum și ținând cont de faptul că universitatea produce energie electrică și termică, putem să susținem acest tarif în funcție de evoluția gazului, ne așteptăm la o creștere între 20-70%. Este o cerere mult mai mare, enormă. Avem 20.000 de cereri pentru cazarea în căminele noastre, sunt 14.000 de locuri de cazare”, a explicat Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica din București.

Cum în costurile de cazare la căminele studențești sunt incluse și utilitățile, universitățile le recomandă studenților să nu lase lumina aprinsă când nu e necesar sau să nu folosească aparate de încălzire. Taxe mai mari la căminele studențești. Facturile tot mai scumpe duc și la taxe de cazare mai mari

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE