Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul femeii care a născut pe trotuar. Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate: "Majoritatea spitalelor mici sunt muzee"

O femeie a născut pe trotuarul din fața Spitalului Municipal Urziceni, după ce i s-a spus că în spital nu există o linie de ginecologie.

Despre lipsurile cu care se confruntă spitalele mici din românia, de la proceduri, la echipamente, dar și despre lipsa disciplinei în rândul personalului a vorbit în direct, la Euronews România, Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie.

Emanuel Ungureanu, vicepreședinte Comisia pentru Sănătate și Familie: "Este cumplit ceea ce vedem că se întâmplă în România. Eu am fost într-o vizită neanunțată, acum câțiva ani, la spitalul din Urziceni. Am fost în mai multe spitale mici din România și am atras atenția că nu există proceduri, nu se respectă protocoale, nu există disciplină. Majoritatea acestor spitale sunt muzee. Nu au acoperire cu medici pe specializările esențiale.

Distanța între locul în care trebuia să se întâmple nașterea și spitalul unde putea face nașterea era de 60 de kilometri. Acea femeie nu avea ce să caute în acel loc decât într-o situație de urgență. Faptul că medicii nu au venit să o consulte arată lipsa de disciplină și de control dintr-un sistem sanitar care nu este supravegheat."

În urma incidentului, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că trimite Inspecția Sanitară de Stat, pentru a face verificări și pentru asupra situației petrecute. Emanuel Ungureanu subliniază că șefa Inspecției Sanitare de Stat este medic veterinar.

Emanuel Ungureanu: "Șefa Inspecției Sanitare de Stat, pe care vrea domnul Rafila să o trimită în teritoriu, este medic veterinar. Deci un medic veterinar va merge să facă constatări despre lipsa de proceduri.

O naștere poate fi supravegheată într-un regim de urgență, nu în stradă, de medicii care erau la spitalul municipal, nu de către ambulanțier. Medicii din acel spital, chiar dacă sunt de altă specializare, pot cu siguranță să ajute mai bine la naștere decât poate să o facă un șofer de pe ambulanță sau un ambulanțier."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE