Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul femeii care a născut pe trotuar și problemele din azilele groazei. Vlad Voiculescu: "Sistemul nu se autocorectează"

Cazul revoltător al femeii care a născut pe trotuar, în curtea spitalului din Urziceni, subliniază din nou faptul că sistemul de sănătate din România este unul bolnav. Iar problema apare în contextul în care se discută deja de săptămâni bune despre cazurile "azilelor groazei".

În plus, tot la Urziceni, un bărbat care acuza dureri puternice în zona pieptului a murit după ce doctorii i-au făcut o simplă injecție și l-au lăsat să plece acasă.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a spus părerea, la Euronews, în legătură cu cele întâmplate la Urziceni și a explicat cum trebuie identificați vinovații.

Vlad Voiculescu: "Sunt probleme serioase de sistem"

"Vorbim de cazuri punctuale, dar în spatele lor putem să vedem probleme serioase de sistem. Dacă vorbim despre un caz punctual, nu știu în ce măsură putem să analizăm ceea ce s-a întâmplat, ar trebui să avem informații detaliate, documente, să vedem în ce măsură acești oameni au fost consultați, în ce măsură consultația s-a făcut în mod corespunzător, în ce măsură recomandările au fost cele potrivite.

Din ceea ce am auzit, este de-a dreptul șocant ca cineva să fie rugat să facă o fotografie, o recomandare, să fie trimis acasă fără niciun fel de ajutor. Oamenii, când vin la spital, vin ca să primească ajutor, iar ajutorul trebuie să îndeplinească anumite standarde de calitate. De asta oamenii studiază atâția ani, de asta statul - adică noi toți - cheltuiește atâția bani cu instituțiile numite spitale ș.a.m.d.", a spus Vlad Voiculescu, la Euronews.

Una dintre problemele identificate, de ani buni, în sistemul de sănătate din România, este lipsa personalului. Însă cauzalitatea ține de o înlănțuire de factori, care nu pot fi corectați de pe o zi pe alta.

"Asta e una dintre problememe sistemice, și anume lipsa personalului medical în provincie, sau în special în provincie. Chiar unele orașe mai mari au această problemă. Dar în afara Bucureștiului, Clujului, Iașiului, poate a Craiovei și a încă unul-două orașe din România, este o problemă cronicizată deja. Acolo trebuie să ne uităm din nou care sunt cauzele.

Dar aș îndrăzni să spun că mai e una despre care vorbim foarte rar și autorităție nu vorbesc practic niciodată, și anume standarde de calitate în sănătate. De multe ori, dacă ne gândim la experiențele noastre sau ale cunoscuților, actul medical nu îndeplinește niște criterii de calitate absolut de bun simț. Nu mai vorbim despre lucruri care nu mai țin de bunul simț, ci de o profesie care de altfel a evoluat foarte mult în ultima sută de ani, care are standarde de calitate, care însă nu se aplică la noi", a explicat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu: "Unii medici sunt măcelari, și-au greșit vocația"

O altă explicație ar ține chiar de personalul medical, în sine și face referire la îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, după cum s-a dovedit în numeroase cazuri.

"De multe ori, ai senzația că, atunci când mergi la doctor în România, fie ai avut noroc pe lume și găsești un om cu suflet, cu empatie, sau cel puțin un om care știe ce face și îți rezolvă problema sau măcar te ajută sau pare că îi pasă de tine, fie nu ai avut noroc. Și atunci, cum ți-o fi norocul, sau așa a dat Dumnezeu.

Asta e o problemă de sistem, mai mult decât e o problemă a omului respectiv. Problema de sistem este că, dacă ai de-a face cu un măcelar sau cu un om care pur și simplu și-a greșit vocația, sistemul nu reușește să se autocorecteze. Când zic sistem, spun decidenți politici, dar spun mult mai mult decât atât, spun instituțiile care au vreo putere sau vreo responsabilitate, începând cu universități, colegiul medicilor, toate instituțiile care la un moment dat sunt chemate să facă puțină curățenie, puțină ordine în sistem și să stabilească pentru ce plătim noi toți pentru sistemul sanitar", a explicat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru al Sănătății îndeamnă la identificarea atentă a vinovaților, în cazurile apărute în ultimul timp în România.

"Are relevanță (n.r.: faptul că spitalul este în subordinea primăriei), pentru că întotdeauna trebuie să identificăm responsabilitățile, înainte de a arunca o vină politică asupra cuiva. Și responsabilitățile ar putea să fie la o asistentă, la un medic, la un șef de secție, la un manager de spital sau la proprietarul spitalului. În acest caz, ar trebui să ne uităm pe tot acest lanț, de sus în jos sau de jos în sus.

Cu siguranță instituțiile ar trebui să se uite de jos în sus. Cu siguranță noi, adică publicul, ar trebui să ne uităm de sus în jos. Ar trebui să vedem care sunt responsabilitățile reale acolo. Dar o generalizare aici nu cred că e la locul ei, nu putem spune că toate instituțiile care țin de primării sunt mai prost gestionate decât cele care țin de minister, sau invers", a concluzionat fostul ministru al Sănătății.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE