Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situație critică în Delta Dunării. Serviciul județean de ambulanță a rămas cu o singură șalupă funcțională

Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea mai are în acest moment o singură șalupă funcțională. Este vorba de Speranța, care are peste 20 de ani de când activează în Delta Dunării.

"Ne uităm la ea ca la sfintele moaște", spune managerul serviciului de urgență. De două decenii,  statul nu a mai achiziționat nicio șalupă pentru intervențiile din Delta Dunării. Chiar dacă ar fi alocate fondurile necesare, procedura ar dura aproape un an. Prin intermediul Euronews România, managerul ambulaței transmite un mesaj disperat premierului Ciolacu.

Doctorul Radu Sicinschi lucrează de 40 de ani în județul Tulcea. Spune că serviciul de ambulanță se află într-o situație limită. Pentru a putea ajuta toți locuitorii și turiștii din Delta Dunării, doctorul se bazează și pe sprijinul serviciilor private de ambulanță. Pe lângă "Speranța", ultima șalupă rămasă pe linia de plutire, serviciul de ambulanță mai deține două ambarcațiuni. Acestea se află în service pentru o perioadă nedeterminată, deoarece se găsesc foarte greu piese de schimb.

Dr. Radu Sicinschi: ”Este un fel de cârpeală. Ele sunt foarte vechi. Azi repari una, mâine cade alta. E ca și cum am avea o mașină din 1950 și căutăm piese de schimb acum.” 

Pacienții stau la coadă pentru servicii medicale

Medicii de pe șalupă sunt nevoiți în fiecare zi să prioritizeze intervențiile. Asta și pentru că există cazuri în care oamenii sună la 112 după ce starea lor se agravează.

Dr. Radu Sicinschi: ”Sunt foarte mulți care mai și așteaptă. "Domnule, mi-e rău de două zile". Păi, de ce ai stat tată până acum? Și mă chemi după două zile? "E, păi mi-a mai fost rău și mi-a trecut". Un alt exemplu, o gravidă. Aici ține de cu totul și cu totul altceva. Dacă o întrebi de ce a așteptat, zice că a așteptat să se rupă apa. Se întâmplă ca atunci șalupa noastră să fie plecată la altă urgență și să așteptăm să se întoarcă ca să ajungem la gravidă.” 

Chiar la Tulcea, premierul Marcel Ciolacu a vorbit, despre ”cât de important” este județul pentru actualul Executiv.

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Tulcea a devenit un județ strategic, în contextul războiului din Ucraina. Noi, Guvernul, trebuie să venim, alături de autorități, cu o mult mai mare implicare.”

Șeful serviciului de ambulanță îi transmite un mesaj premierului. 

Dr. Radu Sicinschi: ”Domnule premier, mii de scuze, nu este un strigăt de ajutor, e un strigăt de disperare. Să vă ferească Dumnezeu, să aveți un necaz în Deltă și eu să nu am cu ce să intervin. Mie o să-mi luați gâtul.”

Serviciul de ambulanță din Tulcea se confruntă și cu un deficit de personal de 30%. Nu este un caz izolat. Conform unui studiu realizat de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, la nivel național există un deficit de personal de 43%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE