Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeia care a născut pe trotuar, în fața spitalului din Urziceni, nu fusese monitorizată de medic. Care e starea ei

Tânăra femeie care a născut pe trotuar, în fata spitalului din Urziceni, este acum tratată alături de fetița ei de doctorii din Slobozia. A fost nevoie de un drum de peste 60 de kilometri pentru a putea primi îngrijiri medicale de specialitate. Cazul ei a scos la iveală și deficiențele sistemului medical. Județul Ialomița beneficiază de o singură gardă de neonatologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență, a declarat, pentru Euronews România, Dan Liviu Patrichi, managerul Spitalului din Slobozia.

Medicii spun că tânăra mamă și fetița pe care a adus-o pe lume, pe un trotuar din fața spitalului din Urziceni, se află în afara oricărui pericol, însă sunt în continuare atent monitorizate pentru a fi eliminate riscurile de infecție.

”Atât mama, cât și copilul se află în afara oricărui pericol. Sunt stabili hemodinamic și respirator. Rămân în continuare într-o formă de monitorizare datorită riscurilor pe care vrem să le eliminăm total.

Conform analizelor medicale atât ale mamei, cât și ale fătului, acest risc nu s-a manifestat încă, dar există în continuare o potențială sursă de risc dată de o eventuală infecție pe care ai fi putut să o contactezi într-o zonă de naștere neseptică.

Rămânem vigilenți. Repetăm analizele până la externare astfel încât să fim siguri că nu a fost niciun fel de problemă”, a declarat managerul Spitalului din Slobozia, în direct la Euronews România.

Femeia care a născut pe trotuar nu a fost monitorizată în timpul sarcinii de niciun medic

”Mai există și un alt risc dat de faptul că pacienta pe toată perioada de maternitate nu a avut și nu a fost evaluată medical, nici de medicul de familie, nici nu a avut un medic care să urmărească sarcina și atunci ne putem aștepta la surprize. Pentru a evita aceste scenarii, monitorizăm atent situația.

Dar sunt bine, sănătoși. Mama deja a alăptat copilul. Insistăm pe conexiunea asta imediat după nașterea directă, între mamă și copil”, a mai precizat Dan Liviu Patrichi.

În județul Ialomița există o singură gardă de neonatologie

Întrebat de ce a fost nevoie ca o femeie în travaliu care a născut pe trotuar să fie transportată peste 60 de kilometri pentru a primi îngrijiri medicale, managerul Spitalului din Slobozia a vorbit despre lipsurile din sistemul medical de la nivelul județului Ialomița.

Județul Ialomița beneficiază de o singură gardă de neonatologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență. Celelalte trei unități sanitare nu au gardă de neonatologie și noi suntem unitatea spitalicească cel mai înalt rang medical din județ. Abordăm toate cazurile specifice.

Pot să văd confirm că este principala problemă nu doar la spitalul nostru, ci la multe spitale - lipsa medicilor. E o situație dinamică. Se schimbă de la an la an.

În acest moment, neonatologia este o specialitate deficitară la nivel național. Cu greu menținem și noi garda cu ajutorul medicilor care fac și au contracte de gărzi în alte spitale”, a mai precizat Patrichi.

Manager: ”Pacienta s-a prezentat în ultimul moment”

Întrebat cum ar fi acționat în acest caz, managerul Spitalului din Slobozia a explicat că protocoalele medicale și legislația prevăd că pacientul trebuie transferat la o altă medicală ”când nu ai acoperită o specialitate medicală”.

”Când nu ai acoperită o specialitate medicală, te asigură că transferi pacientul, îi acorzi primul ajutor, îl stabilizezi și îl transferi către unitatea spitalicească cea mai apropiată care are capacitatea să preia problema medicală pe care nu poți să o tratezi și o rezolvi în unitatea ta.

Acest lucru s-a întâmplat și în acest caz, doar că nașterea a intervenit foarte rapid de la prezentarea în camera de gardă. Aici poate fi o situație în care pacienta s-a prezentat în necunoștință de cauză sau în ultimul moment.

Dacă sarcina ar fi fost urmărită, cu siguranță că un medic ar fi internat-o cu una, două zile înainte de naștere și nu am fi asistat la acest episod.

În acest caz, din nefericire, este o sarcină nemonitorizată fără medic, care să aibă un punct de vedere și care să urmărească sarcina pe toată perioada și evident că s-a întâmplat să se provoace sarcina spontan”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE