Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalul din Hârlău duce lipsă de medici. Funcționează cu 68% din personalul de care ar avea nevoie

Medicii specialiști sunt o raritate în localitățile mici din România, iar asta duce la închiderea unor secții în spitalele orășenești. Este și cazul spitalului din Hârlău, județul Iași, unde ar mai fi nevoie de cel puțin șase medici specialiști. 65% dintre medicii din România sunt în orașele mari, dezvoltate.

În Secția de pediatrie a Spitalului Orășenesc Hârlău, ajung în medie între zece și 20 de copii. Până acum câteva luni, singurul medic din secție lucra cu jumătate de normă. A decis să vină cu normă întreagă, deși recunoaște că e o provocare.

Dr. Georgiana Chiribuc - medic specialist pediatru: ”Secția aproape rămăsese descoperită și am ales să continui activitatea medicală de aici, să pot să fiu un sprijin pentru copiii care au nevoie de un prim ajutor”.

Spitalul Orășenesc Hârlău funcționează cu 68 la sută din personalul de care ar fi nevoie. Sunt 14 medici cu normă întreagă și unul cu jumătate de normă. Ar mai fi nevoie de cel puțin șase.

Liliana Lungu - managerul Spitalului Orășenesc Hârlău, Iași: ”Un neurolog, un cardiolog, un reumatolog, un medic de diabet și boli de nutriție și un endocrinolog”

Situația cea mai gravă este la secția de boli infecțioase. Acolo activitatea e suspendată, după ce singurul medic a intrat în concediu pentru creșterea copilului. Acum, cazurile care țin de boli infecțioase sunt trimise la Iași.

Liliana Lungu - managerul Spitalului Orășenesc Hârlău, Iași: ”Am scos aceste posturi la concurs, dar nu am avut candidați care să se înscrie.”

13 din 14 medici fac naveta zilnic 160 de kilometri, dus-întors.

Dr. Rodica Postică - medic primar obstetrică-ginecologie: ”Fac naveta din Iași tot de 23 de ani. Este o navetă grea, să zic. Să faci o oră și jumătate până la serviciu și o oră și jumătate până la domiciliu”.

Dr. Iulian Brăescu - medic specialist chirurgie generală: ”Înseamnă cheltuială pe bani proprii, benzina, bineînțeles străzile care sunt cum sunt.”

Și în alte secții se simte lipsa specialiștilor, mai ales când vine vorba de gărzi. Fiind un spital de grad 4, ca cel de la Urziceni unde o gravidă a născut pe trotuar, există doar două linii de gardă. Laboratorul și radiologia au program doar până la 14.

Dr. Georgiana Chiribuc - medic specialist pediatru: ”Nu este o încântare pentru mine pentru că sunt medic pediatru și aici gărzile se fac și pe adulți, ceea ce mi se pare că competențele mele, oricum, sunt depășite”.

Liliana Lungu - managerul Spitalului Orășenesc Hârlău, Iași: ”Medicii noștri fac opt-nouă gărzi pe lună. Ceea ce este foarte, foarte mult”.

Medicii încearcă să se descurce cum pot și cu ce au.

Dr. Rodica Postică - medic primar obstetrică-ginecologie: ”Nu s-au efectuat cezariene de mult timp deoarece nu a fost medic anestezist. Medicul anestezist a venit de câteva luni la spitalul nostru și trebuie reînnoite echipamentele din sala de operație.

În gardă sub nicio formă nu avem cum opera deoarece fiind un singur medic care acoperă două specialități, putem fi chemați dintr-o parte în cealaltă și nu avem echipa completă”

Dr. Iulian Brăescu - medic specialist chirurgie generală: ”Analize până în ora două, radiografii la fel, până în ora două. Ce este după, în gardă, deja trebuie trimis la Iași”

Spitalul Orășănesc Hârlău deservește aproximativ 70 de mii de oameni din Hârlău și din comunele invecinate. Anual, peste opt mii de oameni ajung aici. Unitatea medicală este veche de mai bine de 160 de ani și are 110 paturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE