Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele din orașele mici, ocolite de medici specialiști. La un spital din județul Iași sunt doar 14 medici, dintre care doar unul nu face naveta

Spitalele din orașele mici sunt ocolite de medici specialiști. Lipsa acută duce la inchiderea unor secții sau întreruperea activității din acestea. Este și situația unui spital din județul Iași, Spitalul Orășenesc Hârlău.

La această unitate spitalicească sunt doar 14 medici și ar mai fi nevoie de încă șase la medicină internă, cardiologie, neurologie. Spre exemplu, în acest moment, secția de boli infecțioase nu funcționează, activitatea a fost suspendată pentru că lipsește ce este mai important, medicul.

Medicul specialist este în concediu pentru creșterea copilului și chiar dacă șefii spitalului au scos postul la concurs, acesta nu a fost ocupat. Managerul consideră că nu vin candidați pentru că este vorba de un post cu contract pe perioadă determinată.

De altfel, la același spital sunt patru medici care sunt în acest moment în concediu pentru creștere a copilului, asta înseamnă că activitatea celorlalți care au rămas aici este îngreunată.

13 din 14 medici fac naveta

Vorbim de medici care fac naveta, din totalul de 14, 13 dintre ei fac naveta de la Iași, ceea ce înseamnă peste 70 de kilometri dus și 70 de kilometri întors. Aceștia spun că distanța este un stres în plus.

Mai mult decât atât, la Pediatrie era un singur medic care venea doar cu jumătate de normă și cu greu managerul l-a convins să vină cu normă întreagă.

Este vorba de un medic tânăr care avea reticențe la început având în vedere că spitalul se află într-un oraș așa mic care nu are aceleași dotări cum sunt cele spre exemplu din municipiul Iași.

La acest spital, de câțiva ani nu se fac operații de cezariană, având în vedere că nu este anestezist, iar acum că l-au angajat și-au dat seama că au nevoie de dotări și modernizare a blocului operator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE