Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consumul de droguri, combătut în penitenciar. Cum sunt ajutați deținuții să scape de dependență

Consumul de droguri este un fenomen cu care se confruntă și mediul penitenciar din România. Deși autoritățile încearcă să țină sub control  situația,  substanțele interzise încă ajung în penitenciar. Un raport al Agenției Naționale Antidrog arată că, în 2021, unu din zece deținuți a declarat că este consumator de droguri la intrarea în închisoare. Polițiștii de penitenciare au întețit controalele, iar deținuții care vor să scape de dependență sunt ajutați de psihologi și consilieri prin diferite programe de terapie. 

Cătălin are 28 de ani și este încarcerat la penitenciarul Jilava, unde ispășește o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru delapidare. A fost consumator de droguri și, pentru a scăpa de dependență, urmează, de când a intrat în detenție, un program de consiliere. 

Cătălin, deținut:  ”Este un program nemedicamentos, adică nu se pune accentul pe a substitui o dependență cu altceva. Aici tot programul este bazat pe autoajutorare, să înveți cum să te responsabilizezi tu pe tine și apoi să îi ajuți și pe ceilalți. În fiecare zi se fac grupuri cu toți rezidenții, dimineața și seara, și se discută comportamentele observate, problemele întâmpinate, dacă a avut o stare care să-l aducă înapoi la consumul de droguri sau dacă apare o schimbare de comportament.”

De programul „Comunitatea terapeutică” de la Jilava beneficiază 31 de deținuți.  

Samir, deținut:Am învățat să mă introduc în societate, deja spun niște cuvinte care înainte să vin aici nu știam să le pronunț. Nu mai sunt cum eram înainte, adică numai înjuram, numai vorbeam cuvinte obscene, acum sunt un om normal și familia mea s-a mirat de mine.”

Cezar Bardaș, psiholog, Penitenciarul Jilava: ”Cea mai bună metodă este tratamentul de grup. Ideea programului este ca în momentul în care s-a terminat, să se libereze drept, să nu se reintoarca în același loc pe secție. Toți au consumat periodic, fiecare a început cu marijuana, au trecut de la cocaină, heroină, etnobotanice, LSD, marea majoritate au consumat cam tot.”

Potrivit celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog, în anul 2021, peste 3.000 de deținuți s-au declarat consumatori de droguri la intrarea în închisoare. Adică aproximativ 75% din persoanele încarcerate la acea vreme. 

Cel mai folosit drog este heroina, iar aproape jumătate dintre consumatori sunt tineri cu vârste cuprinse între 22 și 30 de ani.  În ciuda efortului  autorităților, tot mai ajung la deținuți pachete care conțin substanțele interzise.

Anul trecut au fost peste 300 de cazuri în care drogurile au fost descoperite la deținuți, mai multe cu aproximativ 40 față de anul 2021. 

Dan Halchin, director, Administrația Națională a Penitenciarelor: ”Niciun sistem de siguranță și de securitate nu e infailibil. Sunt diverse tentative, noi le dejucăm pe marea majoritate, câteodată suntem puși în situația de a descoperi respectivele substanțe sau telefoane mobile în posesia persoanelor private de libertate, dar va asigur ca nu durează foarte mult.”

Administrația Națională a Penitenciarelor a întețit perchezițiile la deținuți. Anul trecut, au fost peste 7.700 de controale, aproape de două ori mai multe față de anul 2021. De regulă, substanțele interzise și telefoanele ajung la deținuți în timpul vizitelor sau prin corespondență. 

Pentru a inspecta mai bine pachetele și camerele, polițiștii de penitenciare lucrează și cu echipaje canine de la Autoritatea Vamală, de mai mulți ani. Câinii pot detecta drogurile, telefoanele, dar și obiecte foarte mici, precum micro sim-urile.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE