Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, fă-te bine. Spitalul Orășenesc Găești, evitat nu doar de pacienți, ci și de medici

La Spitalul Orășenesc Găești, lipsa medicilor îi obligă pe pacienți să meargă la unități din alte zone ca să-și rezolve problemele de sănătate. Secția de neonatologie de la spitalul orășenesc Găești este închisă din lipsă de medici, drept urmare, gravidele care se prezintă la camera de garda, sunt trimise să nască în alte spitale. Deficit de medici este și la secția de pediatrie, unde sunt doar trei medici, care nu reușesc să acopere gărzile de pe secție.

Laurențiu Belușică, manager Spitalul Orășenesc Găești: ”Aceste zile, noi le cunoaștem dinainte, astfel înștiințăm DSP, Primăria, Ambulanța. Sunăm la 112 și spunem: în luna septembrie nu avem garda la pediatrie, în zilele de… astfel încât ei nu aduc urgențele. Dacă vine cineva la noi, chemăm noi ambulanța, care îl duce la alt spital.”

Autoritățile locale spun că au soluții pentru a încuraja medicii să vină aici în spital, însă deocamdată nu par să funcționeze.

Grigore Gheorghe, primar Găești: ”Legat de medici, avem un proiect, tot prin PNRR; prin care o să construim un bloc pentru medici. În plus, plătim naveta medicilor care vin la Spitalul Orășenesc Găești.”

Și angajații spun că ar alege un alt spital

Deficitul de personal nu e însă singurul motiv pentru care spitalul din Găești pare doar o stație pe un traseu mult mai lung pe care pacientul e obligat să-l parcurgă dacă vrea să fie sănătos.

Anca Stamate, medic Spitalul Orășenesc Găești: ”În primul rând, infrastructura spitalelor, lasă foarte mult de dorit. Zilele trecute au fost temperaturi atât de ridicate în țară, în spital, în camera de gardă unde stau sau în saloanele pacienților temperatura era de 35 de grade. Este inadmisibil. Eu însămi când am avut de făcut un tratament chirurgical n-am avut fire de sutură.”

Reporter: ”Dacă ați fi pacient, ați avea o problemă de sănătate, ați alege să veniți la spitalul orășenesc Găești sau mai degrabă la un spital din București?”

Anca Stamate, medic Spitalul Orășenesc Găești: ”Recunosc că la un spital din București sau dintr-un oraș care are și personal suficient și aparatură, dar și infrastructură cât de cât adecvată.”

Anul trecut, Ana a ajuns cu fiul ei de 10 ani la Spitalul Orășenesc Găești. Medicii de aici ar fi greșit diagnosticul, susține femeia, așa că a decis să plece la un alt spital.

Ana, ruda unei paciente: ”Dacă nu ceream să anuleze, să mă duc mai departe cu copilul, mi-l opera de apendicită și nu avea așa ceva. Avea o intoxicație alimentară. L-au consultat trei medici, se uitau unul la celălalt. Nu mi se pare corect un medic urolog să consulte un copil. Te ocupi de pacienții care au probleme cu rinichii, ce cauți la pediatrie. A spus că este chirurg și că-și poate da seama. S-a uitat la celălalt doctor. Și am înțeles că nici ei nu știu ce poate să aibă.”

Marea majoritate a pacienților sunt din județele vecine Bucureștiului

De teamă că dintr-un spital orășenesc vor ieși mai bolnavi decât au intrat, oamenii preferă să se îndrepte spre unitățile din orașele mari. La Spitalul Universitar din București, peste 60% dintre pacienții care s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe în ultimul an sunt din județele vecine, cum ar fi Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Ilfov.

Magdalena Mansour, medic primar la Spitalul Universitar de Urgență București: ”Marea majoritate a pacienților, mai ales cei care vin cu mijloace proprii, au boli cronice acutizate, care evident s-ar putea rezolva și într-un alt serviciu, nu doar într-un spital de urgență din București. Presiunea este mare. Este dată și de acești pacienți, dar și de pacienți din București. Dintre ei, doar o treime necesită cu adevărat măsuri de urgență, restul ar putea fi temporizați, consultați de medicul de familie.”

Nicoleta Damian, ruda unei paciente din Ialomița: ”Am venit aici pentru că mama mea se simțea foarte rău și noi la fel, cred că am avut enterocolită, ne-am îmbolnăvit toți. Am ales să venit aici, pentru că își dau interesul. Urziceni e aproape de noi, doar că nu își dă nimeni interesul. Te trimite acasă, pur și simplu. Când am fost o dată cu băiatul meu, pur și simplu a leșinat, mi-au zis că s-a înecat cu muci și m-a trimis acasă. El vomita și se înroșea. Am venit cu el la București, la Grigore Alexandrescu, unde i-au făcut analize.”

Ar trebui să fie transformate în centre ambulatorii de specialitate?

Dacă ministrul Sănătății crede că spitalele mici ar trebui transformate în centre ambulatorii de specialitate, autoritățile locale spun că asta ar fi o greșeală.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Soluția nu este închiderea spitalelor, este reconvertirea lor în centre ambulatorii de specialitate, care să poată să fie acoperite cu medici de diverse specialități, în care pacientul să poată să beneficieze de investigații, de un diagnostic și de recomandare de tratament sau de spitalizare de zi, după caz.”

Grigore Gheorghe, primar Găești: ”Cred că este o măsură care nu este în regulă și dacă ne referim strict la Spitalul orășenesc din Găești, vreau să vă spun că aici derulăm proiecte de mare anvergură. Spitalul de la Găești în maxim doi ani va fi un spital de top, care va rivaliza cu cele mai mari spitale din România. Noi suntem aproape de autostradă, unde se întâmplă multe accidente, ar fi o lovitură pentru toți cetățenii din zonă.”

În prima jumătate a acestui an, datele Institutului național de management al serviciilor de sănătate arată că la Găești au fost internați 1.987 de pacienți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE