Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anchetă de amploare după incendiul de la spitalul de copii. Mărturia unui medic de la ”Marie Curie” care a văzut cum a izbucnit focul: ”Era o coloană de fum”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri dimineața că toți copii care au fost aduși la Spitalul ”Marie Curie” vor fi transferați înapoi la Spitalul ”Nicolae Robănescu” din Capitală. Șeful Executivului a precizat că ”este foarte greu să prevezi că un transformator aflat în garanție explodează”, iar, printr-o anchetă, vor fi stabilite cauzele care au dus la producerea exploziei urmate de incendiu.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că transformatorul care a sărit în aer fusese instalat în luna octombrie 2022. În schimb, compania Enel a anunțat că incidentul s-a produs din cauza instalației electrice a unității medicale.

26/07/2023 , 22:39

Ce spun experții în electrică despre transformator

”Vorbim despre transformator, dar din imagini am văzut că este o clădire. Transformatorul în sine este într-o încăpere, într-o incintă și este înconjurat de alte aparaturi.

Fără să am prea multe date tehnice vreau să spun că transformatorul este un aparat electric care ajută la transformarea tensiunii mari de 20.000 de volți, o tensiune de distribuție, transformă această tensiune într-una de utilizare la 400 de volți, tensiune care poate fi utilizată de consumatori.

În teorie, sunt câteva lucruri: supratensiunea, adică dacă tensiunea electrică din primar sau secundar depășește limita maximă pe care aceasta o poate suporta, asta poate duce într-adevăr la scurt circuit și apoi la o explozie. Vorbesc acum doar de chestii teoretice. Supraîncălzirea trasnformatorului care nu poate disipa căldura generată el însuși produce căldură, iar aceasta trebuie răcită. Încălzirea foarte tare a acestui trasformatori poate duce la explozie.

Ar putea fi și scurgeri de ulei, dacă acel transformator are răcirea prin ulei, dacă uleiul se scurge prin acel transformator rămâne cu puțin ulei, uleiul este și electroizolant, poate face scurtcircuit.

Instalațiile electrice din clădiri, atât rezidențiale cât și industriale sunt solicitate la limita maximă. Dacă vorbim de o intsalație veche, clar aceasta este suprasolicitată pentru că ele au fost gândite pentru un anumit consum. Am evoluat și avem consumatori suplimentari. Producătorii de echipamente electrice au și un management de risc. Ieri a fost o zi de excepție, cod roșu de caniculă. Transformatorul a fost închis într-o încăpere.”, a declarat Mihai Mădularu, președinte Asociatia Romana a Electricienilor - AREL.

26/07/2023 , 21:45

Mărturia unui medic de la ”Marie Curie” care a văzut cum a izbucnit focul

”La noi, compartimentul de ATI chirurgie cardiovasculară are vedere către institutul Robănescu, iar eu chiar atunci eram lângă geam și am simțit bubuitura foarte puternică și când mi-am aruncat privirea către geam am văzut o coloană de fum și cum a început să ia foc acolo.

Am luat un coleg asistent de pe secție și am coborât să vedem ce se întâmplă. În timpul acesta colegul a sunat la 112, am ajuns acolo și am văzut că este o flacără foarte puternică, am auzit pe cineva care a spus că este țeava de gaz din apropiere pe care o închiseseră și deja începuseră pacienții să iasă ușor-ușor din spital.

A fost foarte grea această evacuare pentru că unii copii sunt micuți, mă rog, părinții i-au scos afară în brațe. Sunt și copii cu probleme de deplasare, în carucioare, am ajutat cu ce am putut. Sunt și pacienți care au nevoie de ventilație mecanică, ventilator de care depind, mămicile au fost orientate, și-au luat aparatura și au iesit cu ea pe umăr.

La noi nu au fost probleme, spitalul a putut să absoarbă, toata lumea a făcut un efort comun, totul a mers bine. Important a fost să fie bine pacienții, să relocăm, a fost nebunie, foarte cald afară, toata lumea alerga în toate părțile, mămicile erau speriate, mașinii de pompieri.

Presiune în spital este. Pe lângă aparatură, acum este și aerul condiționa”, a declarat medicul Monica Popescu, medic coordonator secția ATI chirurgie cardiovasculară pentru copii la Spitalul ”Marie Curie”.

26/07/2023 , 17:01

Distribuitorul de energie electrică atribuie întreaga responsabilitate spitalului

După incendiul izbucnit la Centrul de Recuperare pentru Copii "Nicolae Robănescu", o echipă a distribuitorului de energie electrică a fost trimisă să evalueze pagubele.

"Asta este partea noastră. După cum vedeți, este în regulă. Nu e afectată, e doar partea lui. Când își rezolvă, îl putem alimenta", spune un angajat E-Distribuție, aflat în inspecție.

Dacă distribuitorul de energie electrică atribuie întreaga responsabilitate spitalului, reprezentanții centrului spun că incendiul a izbucnit după ce o pană de curent a afectat întreaga rețea din zonă.

Andrada Mirea, directorul Spitalului Nicolae Robănescu: "Am anunțat de două ori la Enel. Am sunat personal în jurul orei 09.00 – 09.15 pentru a le spune că este nevoie să repornim curentul, că avem aparatură care necesită alimentarea cu curent electric."

Potrivit primelor date de la ISU București-Ilfov, cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic al curentului electric în transformator.

În prima cameră sunt instalațiile distribuitorului de electricitate, care par să nu fi fost afectate de incendiu. Prin acestea, curentul de înaltă tensiune intră în postul de transformare.

În a doua cameră este un dispozitiv care leagă instalațiile de transformatorul din a treia încăpere, prin care curentul devine de joasă tensiune și poate fi distribuit în spital. Echipamentele din ultimele două camere, cele afectate de incendiu, ar fi în responsabilitatea firmei care administrează postul de transformare, potrivit echipei de tehnicieni a distribuitorului de electricitate.

Pacienții și aparținătorii au fost readuși în spital, iar activitatea centrului de recuperare va fi reluată după ce generatorul donat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov va fi pus în funcțiune. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă.

26/07/2023 , 13:14

Copii duși la Centrul de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu

21 de copii au fost readuși la Centrul de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu, au nevoie de îngrijiri specifice centrului, ceilalți 54 au rămas la Marie Curie.

Potrivit ISU București-Ilfov, cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al curentului electric în transformator.

26/07/2023 , 13:01

Generator electric pentru Spitalul de copii ”Nicolae Robănescu”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov a anunțat că a pus la dispoziţia Spitalului ”Robănescu” un generator care să asigure continuitatea alimentării cu energie electrică a unităţii medicale, după ce un transformator a explodat marți seara.

”La solicitarea Spitalului 'Nicolae Robănescu', ISUBIF a pus la dispoziţia acestuia un generator electric, cu o putere de 450 kVA, care să asigure continuitatea alimentării cu energie electrică a unităţii medicale, până la remedierea situaţiei înregistrate", a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov.

De asemenea, ISUBIF a alocat două autospeciale pentru transport victime multiple şi personal specializat pentru asigurarea transportului pacienţilor evacuaţi preventiv în cursul zilei de marţi de la Spitalul "Marie Curie" înapoi către Spitalul "Robănescu".

Prim-ministrul a vizitat spitalul ”Marie Curie” unde zeci de copii au fost aduși de urgență marți seara de la Spitalul ”Nicolae Robănescu” unde a avut loc un incendiu.

Marcel Ciolacu a precizat că ”este evident faptul că astăzi nu se poate aduce un alt transformator” în locul celui care a explodat.

”Va intra în funcțiune un generator și atunci copiii vor putea veni în program normal la recuperare și tratament. Mai mult, copiii vor fi mutați înapoi. Sunt ferm convins că vom găsi împreună la Ministerul Sănătății o companie, o echipă care să remedieze ferestrele. Un singur salon a fost afectat cât de cât”, a precizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu: A fost un moment în care cu adevărat se putea transforma într-o tragedie

Prim-ministrul a amintit că transformatorul care a explodat era în garanție.

”Evident că transformatorul a fost achitat de către spital. E operat de către distribuitor. Era în garanție. Era nou. Sunt ferm convins că cei care sunt abilitați să facă această anchetă o să vină cu lămuririle. Mi-aș dori să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”, a mai precizat Ciolacu.

”Este foarte greu să prevezi că un transformator aflat în garanție explodează. Important este că doamna doctor a luat deciziile cele mai bune într-un moment în care cu adevărat se putea transforma într-o tragedie, dar în acest moment lucrurile sunt sub control”, a adăugat el.

Alexandru Rafila: Transformatorul a fost instalat în luna octombrie 2022

”Discutăm despre un echipament care era în perioada de garanție care a fost instalat în luna octombrie 2022. Garanția este de cel puțin un an de zile. Nu sunt pagube foarte mari. Se referă la buncărul în care a fost închis acest transformator. Sunt pagube relativ mici la fațada clădirii alăturate; jghiaburile, rigipsul din exterior.

În măsura în care va fi racordată la energie locația respectivă în totalitate, atunci se poate curăța foarte rapid, se lucrează și în momentul de față și ei se pot muta în condiții de siguranță.

Discutăm despre copii cu dizabilități care au nevoie de proceduri de recuperare. Pentru ei, orice zi de recuperare este importantă.

Lucrăm foarte mult la modul în care România acordă asistență medicală spitalicească. Sunt foarte multe investiții în derulare și ăsta este răspunsul rațional. Să încercăm să înlocuim clădirile vechi, să le facem restructurări complete care includ toate tipurile de instalații”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Reacția Enel în urma exploziei urmate de incendiu de la spitalul de copii ”Nicolae Robănescu”

Reprezentanții companiei Enel au dat de înțeles că incidentul s-a produs din cauza instalației spitalului.

”Incidentul apărut la Centrul de Recuperare pentru Copii «Dr. Nicolae Robănescu» a avut loc în instalația electrică a instituției medicale, nu în instalația E-Distribuție Muntenia. În rețeaua de distribuție a energiei electrice nu a fost înregistrată nicio întrerupere anterior incidentului. Echipele noastre au participat pentru a separa și pune în siguranța instalația electrică din punctul de delimitare”, se arată într-un comunicat al Enel.

De asemenea, specialiștii care au intervenit la fața locului au analizat pagubele și au explicat că postul de transformare este împărțit în două. EI spun că partea care ține de Enel e intactă, iar cea gestionată de firma privată este cea care a avut probleme.

Care este starea pacienților transferați la spitalul ”Marie Curie”

De asemenea, dr. Andrada Mirea, directorului Spitalului de copii ”Nicolae Robănescu”, a dat detalii despre starea pacienților transferați de urgență la Spitalul ”Marie Curie”.

”Pacienții au ajuns cu bine în spitalul Marie Curie, spitalul gazdă. Sunt foarte bine îngrijiți pe secție de către colegii noștri. Am trimis și asistentele și medicii de la noi din spital să verifice starea lor și să se asigure că nu duc lipsă de nimic. Totuși, e un număr destul de mare de pacienți.

11 pacienți au plecat acasă. 75 au rămas aici în Marie Curie”, a afirmat dr. Andrada Mirea, directorului Spitalului de copii ”Nicolae Robănescu”.

În momentul în care a fost întrebat că nu este primul astfel de incident care are loc în spitalele din România, premierul Marcel Ciolacu a precizat că, împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații Urgență, Raed Arafat, vor elabora un plan de investiții pentru sistemul sanitar.

”Ăsta este sistemul public în acest moment, de aceea avem prin PNRR și prin BEI aproape cinci miliarde de euro pentru investiții. Se va investi masiv în sistemul medical în următoarea perioadă”, a concluzionat Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE