Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Explozie urmată de incendiu lângă spitalul pentru copii "Nicolae Robănescu". Aproape 150 de persoane, evacuate de urgență

O explozie a unui transformator electric urmată de un incendiu s-a produs, marți seara, în curtea spitalului pentru Copii "Nicolae Robănescu" din București. Aproape 150 de copii și aparținătorii lor au fost evacuați din clădire de personalul medical. Deflagrația a cuprins și două mașini parcate în apropiere care au luat foc. Pompierii au stins incendiul în aproape o oră.

26/07/2023 , 07:41

Clădirea spitalului de copii care a luat foc fusese revovată în urmă cu trei ani. Director: ”Transformatorul era nou”

Alerta a fost dată marți seara, la ora 22:10, când angajații spitalului de copii "Nicolae Robănescu" din București au sunat la 112. Locuitorii au auzit zgomotul produs explozia transformatorului.

”S-a stins prima dată curentul, au trecut pe generator. Am zis, cine știe ce o fi. Am ieșit pe balcon. Explozia a fost puternică. Am ieșit pe balcon și am văzut flăcările. Erau înalte, peste clădire la 1 sau 2 metri, peste clădirea unde a ars”, a povestit un martor.

”O bubuitură puternică, apoi a mai bubuit încă o dată. Au fost vreo doua sau trei bubuituri”

”Explozie foarte puternică. Mi am dat seama că se întâmplă ceva și multă lume se ducea încolo. A luat foc un transformator și mașinile de lângă”, au mai precizat unele dintre persoanele care locuiesc în apropierea spitalului.

În imaginile filmate la cateva minute după ce s-a auzit explozia asurzitoare se văd flăcările uriașe care au cuprins transformatorul de electricitate aflat în curtea spitalului Robănescu. În câteva secunde și mașinile parcate lângă gard s-au aprins ca niște torțe.

La scurt timp după ce flăcările au cuprins și două mașini, apar și primele echipaje de pompieri. În paralel, în centrul de îngrijire al copiilor "Nicolae Robănescu" din Capitală, directorul medical a luat decizia de a-i transfera pe copiii internați. Teama că flăcările uriașe ar putea ajunge la spital a fost uriașă.

”Din momentul în care am văzut flăcările am strigat la personal să ia stingătoarele, eu am fugit pe secție și am anunțat că trebuie evacuați pacienții.

Am participat la evacuarea pacienților de pe terapie intensivă, unde erau pacienți care necesitau ventilație permanentă.

Câți erau la Terapie? Sunt patru pacienți pe terapie intensivă și mai erau și pacienți de pe saloanele de lângă care aveau nevoie de ventilație noninvazivă, pacienți car e nu se deplasează singuri. M-am asigurat că sunt evacuați toți pacienții. Sunt pacienți care nu se deplasează singuri. M-am asigurat că au fost evacuați toți pacienții. Fiind pacienți nedeplasabili, de trei ori s-a trecut prin saloane.

În maxim 5-7 minute, toți pacienții erau în curte și în stradă. Ce număr exact?

În momentul evacuării erau 86 de copii și peste 60 de aparținători. Dintre copii care au fost evacuați și părinții acestora, unii dintre ei au dorit să meargă acasă”, a declarat dr. Andrada Mirea, directorului spitalului de copii ”Nicolae Robănescu”.

Directorul spitalului de copii: ”Eram foarte aproape de un dezastru”

”Din punct de vedere al flăcărilor, dacă pompierii nu acționau în timp util și eficient, probabil că eram foarte aproape de un dezastru nu doar material, cum sunt deja pagube produse, probabil că ar fi putut să se extindă foarte repede focul și să afecteze și pacienții”, a precizat dr. Andrada Mirea

Dincolo de reacția rapidă a medicilor distanța mică între cele două spitale a facilitat transferul rapid. Spitalul Robanescu se află la aproape 20 de metri distanță de spitalul ”Marie Curie”

”Este o clădire nouă, în partea aceasta în care s-a aprins focul”

Pompierii au intervenit cu peste 20 de autospeciale și au lichidat incendiu în aproape o oră. Urmează o anchetă pentru a vedea cauzele producerii incendiului.

”A fost o pană de curent, în jurul orei 21.45, a pornit curentul și din momentul acela a explodat și a pornit incendiul de la transformator, transformatorul era nou. Nou înseamnă de doi sau trei ani, toată partea de spital a fost renovată în 2020, este o clădire nouă, în partea aceasta în care s-a aprins focul.

Noi am sesizat că a pornit focul. Având în vedere că este țeava de gaz care alimentează clădirea am considerat că trebuie imediat să evacuez pacienții, pentru că sunt pacienți cu dizabilități care depind de noi sau de aparținători.. Ăsta a fost primul lucru pe care l-am făcut, concomitent cu sunatul la 112. Colegii mei au luat stingătoarele , numai că flăcările erau prea mari”, a mai precizat dr. Andrada Mirea, directorului spitalului de copii ”Nicolae Robănescu”.

O parte din medici au fost chemați de a acasă o pentru a ajuta la evacuarea copiilor.

Raed Arafat, șeful de Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că după lichidarea incendiului se va analiza dacă se vor putea întoarce în siguranță copiii în spital.

26/07/2023 , 00:01

Purtător de cuvânt al Spitalului „Marie Curie”: Incendiul a fost lichidat

Dr. Denise Stănescu, purtător de cuvând al Spitalului „Marie Curie” a vorbit la Euronews România despre evacuarea copiilor.

„Copiii sunt în siguranță și aparținătorii care îi însoțeau au fost preluați de spitalul Marie Curie și cazați în saloanele libere. Situația s-a calmat. Incendiul a fost lichidat. Avem un adult cu o fractură de claviculă care este acum tratat. Centrul de recuperare este separat de spital. Acesta a fost afectat, dar în zilele următoare îl vom recupera. Este vorba de 79 de copii, restul sunt însoțitori”.

25/07/2023 , 23:41

Ministerul Sănătății: Transformatorul spitalului a explodat; nu s-au înregistrat victime

Ministerul Sănătăţii precizează că Spitalul de copii "Nicolae Robănescu" a fost alimentat cu energie de generatorul propriu mai mult de o oră, marţi seară, în urma unei pene de curent, iar când energia electrică a revenit, transformatorul a explodat provocând incendierea a două maşini din apropiere.

"În această seară a avut loc o pană de curent în zona din jurul Spitalului de recuperare pentru copii 'Robănescu', motiv pentru care spitalul a fost alimentat de generator mai mult de 1 oră. În momentul revenirii energiei electrice în reţea transformatorul a explodat, provocând incendierea a două maşini din apropiere", informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

În urma incidentului care a dus la explozia generatorului nu s-au înregistrat victime.

Toţi cei 110 de copii au fost transferaţi în siguranţă la Spitalul "Marie Curie", aflat în apropiere, şi au fost repartizaţi pe secţii, menţionează sursa citată.

"Personalul a luat imediat măsuri pentru oprirea instalaţiilor de gaze din incinta spitalului şi a procedat la evacuarea în siguranţă a copiilor internaţi, a aparţinătorilor acestora. Operaţiunea s-a desfăşurat sub coordonarea directorului medical dr. Andrada Mirea, care era de gardă în momentul respectiv. Ministrul Sănătăţii este în legătură permanentă cu conducerile celor două spitale pentru asigurarea transferului în siguranţă al pacienţilor la 'Marie Curie', care a alocat resurse umane suplimentare în zona de primiri urgenţe până la rezolvarea situaţiei", se mai arată în comunicatul ministerului.

 

"Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un post trafo (transformator) cu propagare la două autoturisme în strada D. Minca (în curtea Spitalului Robănescu). Incendiul se manifestă cu flacără violentă şi degajări de fum, în acest moment acţionăm pentru localizarea acestuia şi limitarea propagării la spital. Spitalul a fost evacuat, inclusiv copiii, aceştia au fost transferaţi la Marie Curie", precizează ISU.

Au fost alertate opt autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, descarcerarea, detaşamentul special de salvatori, CBRN, o autospecială cu azot şi două ambulante SMURD.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE